Hafta SonuManşet

[Kedi-Siz] Tunç Öz: Hangi yasa kedi bakmama zincir vuracakmış şaşarım

0

Bir İrlanda Atasözü diyor ki; “Kedilerden hoşlanmayan insanlardan uzak durun.” Oysa yazar da konukları da İrlandalı değil. Onlar sadece kedilere gönül vermişler. Tolga Öztorun her hafta kendi sevdiği kedicileri sizin için misafir ediyor.[Kedi-Siz] kedisiz yaşayamayanların toplanma noktası. Her cumartesi sizinle…

***

Yine zor bir kapak yazısına başlıyorum…

İnsanın sevdiği bir yakın dostunu yazması ne zor. Nerden başlayacak ve nerede bitirecek bilemiyor insan.

Adam eski bir radyocu, solist, hem resim yapıyor hem mandala boyuyor. Beş parmak misali, yetenek küpü sanki.

Defalarca sokak hayvanları için gönüllü konserler verdi. Tam bir kedicidir aslında. Ne zaman haydi desek hep koştu. Biz ona park müdavimi diyebiliriz. Nerede yeşil görse uzanıverir.

Harika bir dost, her kötü günde ilk koşandır.

Çünkü o Tunç Öz

***

24 – Tunç Öz: Hangi yasa kedi bakmama zincir vuracakmış şaşarım

Tolga Öztorun: Hayatını paylaştığın kedileri anlatır mısın?

Tunç Öz: Naciye ve Pedro var evde. Onlar benim gerçek çocuklarım.

Naciye’m, o benim ilk göz ağrım. Sanırım 12 yaşına yaklaştı. Huysuz bir sarman kız. Annelerinin bir klinikte doğurduğu sokak kedisi bebeklerinden biriydi. Birçok insan gibi ben de Tuna Arman sayesinde onu sahiplendim. O da benim dışımda pek insanları sevmez. Aslında yumuşacık bir kalbi var ama onu anlamak biraz zor. Klasik kedi sertliğinde.

 

Pedro ise bizim evin küçük şımarık oğlu. Maalesef yanlış olduğunu bildiğimiz halde onu bir pet shoptan ücret ödeyerek satın aldık. Biliyorum bu konuda bize çok, çok kızıyorsun ama onunla karşılaştığımızda çok hastaydı, neredeyse hayatta kalması bile bir mucize durumdaydı. Görünce hemen anladık aslında bize ne kadar ihtiyacı olduğunu. Onu alarak aslında ona hayat kattık ama biliyoruz ki bu doğru bir yol değil.

Bu konuda insani ölçüler devreye giriveriyor. Alsak kurtulacak ama yanlış bir davranış, almasak ölecek ama doğru olan bu… Çok ikilemde kaldık ama kazanan Pedro oldu. İyi ki varlar.

Tolga Öztorun: Yaşamına kediler girdiğinden beri neler değişti? Davranışların değişti mi?

Tunç Öz: Sanırım çok uzun süredir kedilerim var. Aslında hep sorumluluk duygusu yüksek bir insandım ama hayatımı kediler ile paylaştığımdan beri sorumluluk duygum daha da gelişti.

Sonuçta hayatınızı paylaştığınız bir canlı olunca onunla, tüm hayatınızı ona göre planlıyorsunuz. Gelişleriniz, gidişleriniz hep ona göre oluyor. Sonuçta bunu yaşamak bir seçim ve siz seçiyorsunuz.

Büyük bir sorumluluk ama artık kedisiz yaşayamam. Galiba kedilerden sonraki en büyük değişim bu kararım oldu.

Tolga Öztorun: Yeni yasalara göre sokakta kediler olamayacak, evimizde kedi-köpek bakmak için bile metrekareler ile sınırlandırılacağız. Neler söylemek istiyorsunuz.

Tunç Öz: Aslında hangi kuvvet kedi bakmama zincir vuracakmış şaşarım demek istedim. Bilmem desem mi bilemedim.

Şakası bir yana biliyorsun sizlerle birçok protestonun içinde oldum. Elbette ki onlar için her şeye varım. Kalp meselesi bu öyle kanun tanımaz bu sevgi. Belki yakın zamanda bu yanlıştan dönülür. Dönülmezse de meydanlar bizimdir, gerekirse yeniden toplanırız.

Tolga Öztorun: Teşekkür ediyorum, iyi ki varsın.

Tunç Öz: Sende dostum….

 

 

 

 

Röportaj: Tolga Öztorun

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.