Editörün SeçtikleriHayvan HaklarıManşet

İstanbul’da kalanlara: İşte hayvanlara zarar vermeden beslenebileceğiniz yedi mekan

0

Haber: Tolga ÖZTORUN

*

Veganların en sık karşılaştığı sorulardır: “Peki zor olmuyor mu öyle beslenmek? Veganlık mı, ne bileyim yani?  Cidden ne yiyorsunuz? Nereden alıyorsunuz?  Aç kalmıyor musunuz?”…

Bu sorular sonsuza dek sürer gider.

Ancak sebze ve meyvenin çok çeşitli olduğu, -normal koşullarda- tahıl sıkıntısı yaşanmayan; tüm zeytinyağlı yiyecekler, pazarda manavda satılan taze sebze ve meyveler, kuru yemişler, otlar, salataların hepsi Türkiye gibi bir ülkede vegan beslenmenin, aslında hiç de zor olmadığını gösteriyor.

Bu uzun tatili İstanbul’da geçirecekler için şehrin bazı vegan mekanlarını Yeşil Gazete için inceledik. Ne yiyoruz ve nerelerden alıyoruz? Hepsi birbirinden değerli, hepsi birbirinden lezzetli vegan içerikler ile dolu bu işletmeler, birilerine fikir verir ve bu mekanlardan birini ziyaret edip veganlığa adım atmayı bile düşünürlerse ne mutlu.

Limonita Vegan Kasap

Türkiye’de verilen tüm girişimcilik ödüllerini toplaması gereken en harika vegan mekan denilebilir.

Dört çılgın veganın bir araya gelerek hayal birliği yaptığı bir mekan, Vegan Kasap. İlk duyulduğunda veganlık ve kasap kelimeleri yan yana kulağımı tırmalayabilir, ancak zamanla hiç de mantıksız gelmiyor. Burası Türkiye’nin ilk vegan kasap dükkanı. Moda Rıza Paşa Sokak’ta hizmet veriyor. Kasapta bulunan tüm ürünler kendi üretimleri. Harika insanlar işletiyor. Müşterilere güler yüz dışında kıyma, sosis, tantuni, sucuk ve daha fazlasını da sunuyorlar.

Üstelik ürünleri paketlerken de karbon ayak izi konusunda çok dikkatliler. Geri dönüşümlü ürünleri tercih ediyorlar.

Limonita Club

Limonita Vegan Kasap ile aynı işletme ağındaki vegan cafe. Moda’da önce kasabı buluyor, biraz ilerliyorsunuz ve aynı sokakta sizi Club karşılıyor. Lezzetler konusunda oldukça iddialı bir mekan. Kıymalı pide, lahmacun, içli köfte, falafel ve pizzalar, tantuni hatta Türkiye ve dünya mutfağından birçok yemeğin etik hallerini deneyimleyebilmek mümkün.

Kem Küm Cafe

Mısır vegan yemeklerini deneyimlemek için harika bir seçenek. Kafenin sahibi Mısırlı, dolayısı ile yediğiniz tüm yemekler orijinal tadında. Mısır mutfağı oldukça zengin vegan seçeneğe sahipmiş.  Kadıköy sokaklarında salaş bir mekan ama hemen her şey fazlasıyla lezzetli.  Koşari ve falafelleri mutlaka denemelisiniz. Tabaktaki birçok yiyeceğin iç içe giren manzarası göz zevkinize biraz aykırı gelebilir, ama harika bir alternatif mekan olduğu da yadsınamaz.

Rulo Ezberbozan Lezzetler

Kadıköy Caferağa’da hayatına devam eden Rulo Ezberbozan Lezzetler, mekanı işleten ailenin güler yüzü sayesinde pek çok veganın en sevdiği mekan olabilir.

Lavaş ekmeklerin içine günlük olarak üretilen ve yaklaşık yirmi beş çeşit ürün içinden büfeden kendi seçeceğiniz lezzetler ile oluşturacağınız kişisel menüler ile masadan mutlu kalkmanız garanti. Üstelik fiyat politikası ile diğer tüm mekanlardan önde gelir.

Vegan Bakkal

Bildiğimiz şahane bir mahalle bakkalı desek hatalı değil, ama eksik olur. Her şey vegan, her şey organik. Bez çantadan yoğurda, şampuandan doğal besin takviyelerine kadar neye ihtiyacınız varsa girip alabileceğiniz, hatta internetten de sipariş edebileceğiniz modern bir masal bakkalı. Üstelik alışverişinizi evinize de gönderiyorlar.

Veganarsist

Hem Nişantaşı hem Kadıköy’de iki şubesi olan zincir bir marka Veganarsist. Her iki mekan da çok küçük ama sundukları yemek çeşitleri çok fazla. Üstelik lezzetleri de bir o kadar konuşulacak türden. Vegan lahmacunda oldukça iddialılar. Veganlar ve vegan adayları mutlaka denemeli. Üstelik sahilde otururken acıkırsanız oturduğunuz yere kadar bile siparişinizi yolluyorlar.

Yuzu Moda

Mekan Türkiye’deki ilk ve tek vegan Asya mutfağı olarak biliniyor. Menünün tamamı vegan olan Yuzu’da sushiler ve glaze tofu – pirinç özellikle tavsiye ediliyor.

Uzak doğu yemek kültürü, veganlar için oldukça fazla seçenek sunuyor. Yuzu da bunlar arasında, en iyilerden biri. Henüz deneyimlemesek de en kısa sürede görüşmek üzere Yuzu Taste of Nature.

Nedir bu veganlık?

“Vegan” sözcüğü, The Vegan Society (Vegan Topluluğu) tarafından 1944 yılında türetildi. Vegan Topluluğu 1979 yılında dernekleştiğinde, “veganlık” tanımını bugün kabul edilen haliyle güncelledi.

Veganlık, kısaca özetlemek gerekirse hayvanların maruz kaldıkları sömürü ve zulmün her türlüsünden, uygulanabilir olan en mümkün derecede kaçınan bir felsefe ve yaşama biçimi. Temeline, hayvanların kullanılmasına neden olan her tür hareketten uzak durmak yatıyor.

Bazen yalnızca bir yeme biçimi, bitkisel beslenmeye dayalı bir diyet sanılan veganlık, daha geniş kapsama sahip; hayvanların hangi amaçla olursa olsun sömürülmesine karşı olmak anlamına geliyor.

Veganlar gıda, giyim, bakım ve kozmetik, sirkler, hayvanlar üzerinden yapılan tıbbi deneyler, hayvanat bahçeleri, akvaryum ve yunus parkları, faytonlar, at yarışları, petshoplar için hayvan üretim ve satışı ve benzer her tür şekilde hayvanların insanların keyfi için kullanıldığı ve bir meta olarak görüldüğü pratikleri desteklemekten kaçınır.

Veganlık ile yanlış bilinenler

Veganların hayvan eti yemediği için sağlıklı beslenmediği, başta B12 olmak üzere insan vücudu için gerekli vitamin ve mineralleri yeterince almadığı için  hastalıklara daha açık olduğu yolundaki yaygın görüşe rağmen, yapılan pek çok çalışma vegan beslenme tarzının insana daha uygun olduğu ve insan (ve dolayısıyla hayvan) sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisinin olabileceğini gösteriyor.

Özellikle kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere hipertansiyon, obezite, diyabet ve bazı kanser türleri vegan beslenenlerde vegan olmayanlara oranla daha az görülüyor.

Vegan beslenenlere ilişkin diğer “şehir efsaneleri” ise şöyle:

  • İnsan doğasına aykırıdır.
  • Vegan beslenmeyle doymak mümkün değildir.
  • Vegan yaşama biçimi zor ve maliyetlidir.
  • Veganlar sporda başarılı olamazlar.
  • Daha kolay hastalanırlar, yaşamları daha kısa olur.

İnsanın şimdiye dek sahip olduğu alışkanlıklar vegan yaşama geçişte herkesi biraz zorlasa da günümüzde vegan ürün çeşitlerinin artması ve yiyeceklerden temizlik ve kozmetik malzemelere kadar vegan ürünlerin sembollerle ayırt edilebiliyor olması bu zorluğu büyük ölçüde azaltıyor.

Daha dikkatli incelemeye başladığınızda ise, vegan ürünlerle olmayanlar arasında fiyat farkı da ya bulunmuyor ya da organik ve sağlıklı beslenmeden dolayı sağlık harcamalarınız azaldığı için cebinizden daha az para çıkıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.