Kedi Eros’u işkenceyle öldüren İbrahim Keloğlan’ın cezası onandı: Yatarı yok!

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 32. Ceza Dairesi, İstanbul’un Başakşehir ilçesindeki bir apartmanda yaşayan ve bina sakinleri tarafından bakımı üstlenilen kedi Eros’u, dakikalarca tekmeleyerek işkenceyle öldüren  İbrahim Keloğlan’ın 2 yıl 6 aylık hapis cezasını onadı.

Daire, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede “bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme” suçundan hapsi istenen Keloğlan’a verilen cezaya ilişkin, yerel mahkemenin aldığı kararda usul veyahut esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılık, eksiklik olmadığına ve eldeki delillerin yeterli olduğuna kanaat getirdi.

Ceza dairesi ayrıca, Keloğlan’ın avukatının ve savcının yaptığı itirazları da esastan reddetti.

Savcılık cezayı az, Keloğlan’ın avukatı ise fazla bulmuştu. Keloğlan ise “bir hata” yaptığını kabul ettiğini, ama iyi yönlerinin de görülmesini istediğini söylemiş; kendisinin de evinde bir kedisinin olduğunu anlatmıştı.

Cezaevine girmeyecek

Keloğlan için hükmedilen 2 yıl 6 aylık hapis cezası – üst dereceli mahkemeler tarafından bir itiraz gelmediği takdirde – “yatar” sınırının altında olduğu için kedi katili cezaevine girmeyecek ve denetimli serbestlik hükümlerine tabi olacak.

‘İyi hal indirimi’ uygulanmıştı

İbrahim Keloğlan, 1 Ocak tarihinde oturduğu apartmanın asansöründe karşılaştığı Eros’u tekmelemeye başlamış; kaçmaya çalışan hayvanı kovalayarak sıkıştırdığı köşede altı dakika boyunca işkence ederek öldürmüştü.

Gözaltına alındıktan sonra polise verdiği ifadede eşiyle olan problemlerini öne sürmüş ve olay sırasında psikolojisinin bozuk olduğunu, hatta önce Eros’un kendine saldırdığını iddia etmişti.

Olayın güvenlik kameraları tarafından kaydedilmesi sonucu ortaya çıkması üzerine, Keloğlan 4 Ocak’ta gözaltına alındı ve 8 Şubat’ta mahkemeye çıkarıldı. Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda, “evcil hayvanı kasten öldürmek” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi ve ceza ertelenerek Keloğlan tahliye edildi.

Eros’un katiline 2,5 yıl hapis, tutuklama yok: Yine iyi hal indirimi uygulandı
Savcılık Kedi Eros’un katiline ‘iyi hal indirimi’ne itiraz edecek
Kediyi öldüren katile iyi hal indirimine tepkiler yağıyor
Kedi Eros’un katili yeniden yargılanacak
Hayvan hakları aktivistlerinden adaylara: Hangi ahlaktan, hangi güvenli sokaklardan bahsediyorsunuz?
Eros’un katilinin cezasız kalmasına tepkiler büyüyor: Aferin oğlum yasası hala yürürlükte!

Savcılık ve İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nin itirazını kabul  Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi, hayvanların korunması adına caydırıcı cezaların önemine işaret ederek saldırganın yeniden yargılanmasına karar verdi.

Küçükçekmece Adliye Sarayı’nda 13 Mart tarihinde görülen son duruşmasına yüzlerce hak savunucusu katıldı ve Keloğlan’ın Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında en üst sınırdan cezalandırılarak tutuklanmasını talep etti.

“İyi hal indirimi” de uygulanan saldırganın yargılandığı Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi kararında,  toplumda oluşan tüm tepki ve baskılara rağmen duruşmaya gelmiş olmasını, verilen 2 yıl 6 aylık cezanın gerekçelerinden biri olarak gösterdi.  Kararda ayrıca 3 yıllık cezada uygulanan 1/6 oranındaki indirimin gerekçesi de ‘cezanın sanığın geleceğindeki olası etkileri sanığın lehine takdiri indirim sebebi’ olarak açıklandı.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi