Ekolojiİklim KriziManşet

Kazma Bırak’tan iklim krizi kaynaklı afetlere karşı birlik ve mücadeleye çağrısı

0

Karadeniz ve Doğu Akdeniz‘de gerçekleştirilen fosil yakıt arama çalışmalarına tepki olarak Eylül 2020’de başlayan Kazma Bırak hareketi, son haftalarda etkili olan aşırı hava olayı Daniel Kasırgası‘nın Libya, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye‘de neden olduğu kayıp ve zarara dikkati çekerek iklim kriziyle mücadele çağrısı yaptı.

Hareketin Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs kollarından yayımlanan ortak basın  açıklamasında Daniel Kasırgası’nın Akdeniz‘i kasıp kavurduğu belirtilerek Libya’da 11 bin 300, Yunanistan’da 15, Türkiye’de 7 ve Bulgaristan’da 4 kişinin yaşamını bu afete bağlı olarak yitirdiğine dikkat çekildi.

Kasırganın ayrıca binlerce hayvanın ölümüne, kentte geniş çaplı zararlara ve ekosistemin zarar görmesine de neden olduğunu hatırlatan Kazma Bırak, “Bunun maliyeti yıkıcıdır ve yoksul insanlar sadece şimdi değil, gelecek yıllarda da büyük ölçüde etkilenecektir” diyerek iklim krizinin etkilerinin artarak devam edeceğini vurguladı.

Fotoğraf: Reuters

‣ Libya’da sel felaketinde ölü sayısı 11,300’e yükseldi: Denizde çürümüş cesetler bulunuyor

‘Acil önlemler talep ediyoruz!’

Kazma Bırak platformu, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“[Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli] IPCC, Akdeniz bölgesine ilişkin son raporunda aşırı yağış olayları konusunda uyarıda bulunmuş ve ani sel baskınları potansiyeline dikkat çekmiştir. Bu uyarı, İspanya, İtalya, Türkiye, Bulgaristan, Fransa ve Yunanistan’da yaşanan sel felaketleriyle ilgili gerçek kayıtlarla birleştiğinde, iklimle ilgili bu zorlukların ele alınması için proaktif önlemlere duyulan acil ihtiyacı vurgulamaktadır. Ancak şimdiye kadar hiçbir şey yapılmadı. Kapitalist devletler ve şirketler kendi yeşil yıkama kurumlarına bile kulaklarını tıkamış durumdalar.

Yunanistan ve Türkiye’deki orman yangınlarıyla ilgili son açıklamamızda vurguladığımız gibi, bu devasa kayıpların üç ana nedeni olduğuna işaret ediyoruz: iklim krizi, gelişigüzel kentleşme ve kamu hizmetlerinin tasfiyesi. Her üçü de kapitalizmin canlıların ihtiyaçlarından ziyade kâra öncelik vermesinin sonuçlarıdır. Kentsel altyapının canlıların ihtiyaçlarına göre katılımcı ve demokratik bir şekilde güçlendirilmesi, daha fazla can kaybını önlemek için en önemli önceliğimizdir. Yaşam ve geçim kaynaklarının kaybını önlemek için acil önlemler talep etmek üzere güçlerimizi birleştiriyoruz: Sel önleme projeleri (inşaat şirketlerinin kârına dayalı değil, suyun doğal akışına dayalı), yeniden ağaçlandırma, vb.

‣ Libya’da meydana gelen selde ölü sayısı 20 bine yükselebilir

‘Daha fazla can kaybını önlemek için iklim krizine karşı mücadeleye katılın’

Ayrıca tahliye planlarının hazırlanmasını ve kamunun önümüzdeki yıllarda sıkça yaşanacağı kesin olan bu tür felaketlerle başa çıkacak şekilde organize olmasını talep etmeliyiz. Son olarak, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için, petrol ve gaz çıkarımını durdurmak, fosil yakıtları aşamalı olarak kaldırmak, üretimi yeniden düzenlemek vb. için uluslararası işbirliğine ihtiyacımız var. Enerji, plastik, otomobil, silah ve inşaat endüstrileri kârlarını korumak için bu önlemlere karşı dişe diş mücadele edeceklerdir. Ancak yaşamı ve çevreyi korumak istiyorsak, insana yakışır ve ekolojik bir yaşamın önünde duran bu kapitalist güçleri süpürüp atmamız gerekiyor.

Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız ve daha fazla can kaybını önlemek için herkesi iklim krizine karşı hareketlere katılmaya çağırıyoruz.”

‣ Libya’da sel: En az üç bin kişi yaşamını yitirdi, binlerce insan kayıp
‣ Libya’daki sel felaketinin bilançosu uydu görüntülerine yansıdı

İklim değişikliği dünya çapında aşırı hava olaylarını nasıl etkiliyor?

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.