İklim KriziKentManşet

Libya’da sel felaketinde ölü sayısı 11,300’e yükseldi: Denizde çürümüş cesetler bulunuyor

0
Fotoğraf: Zohra Bensemra / Reuters

Libya‘nın doğusundaki sahil kenti Derna‘da meydana gelen yıkıcı sel felaketinde ölenlerin sayısı 11 bin 300‘e yükseldi. Arama çalışmaları devam ederken, ölü sayısının artması bekleniyor.

Dün (16 Eylül) Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yayımlanan bir rapor, sel nedeniyle Derna dışında 170 kişinin daha hayatını kaybettiğini belirtti. Sadece Derna’da ise en az 10 bin 100 kişi kayıp.

Açıklamada OCHA, “Arama-kurtarma ekipleri hayatta kalanları bulmak için yorulmadan çalıştıkça bu rakamların artması bekleniyor” diye ekledi.

BM, Daniel Fırtınası‘nın getirdiği aşırı yağışlar nedeniyle Libya’nın kuzeydoğusunda bu güne kadar 40 binden fazla insanın yerinden edildiğini açıkladı.

Uzmanlar, fırtınanın etkisinin, eskiyen, çökmekte olan altyapı, yetersiz uyarılar ve hızlanan iklim krizinin etkileri gibi faktörlerin bir araya gelerek afeti şiddetlendirdiğini ve ölümcül bir hale getirdiğini belirtiyor.

‣ Libya’da meydana gelen selde ölü sayısı 20 bine yükselebilir

Bir yıl süreli OHAL ilan edildi

Devlet yekilileri dün yapılan bir açıklamada ölümcül felaketten etkilenen bölgelerde bir yıl süreli olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Trablus merkezli Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi Başkanı Haidar al-Sayeh Derna’da 150 kişinin sel sonrası zarar gören altyapılar nedeniyle kirlenen sudan zehirlendiğini bildirdi.

El Seyeh, “Derna’daki su insan tüketimi için uygun değil. Merkez, herhangi bir hastalığın yayılmasını önlemek için ülkenin doğusunda selden etkilenen bölgelerde bir yıl süreyle olağanüstü hal ilan etmeye karar verdi” dedi.

’30 bin kişi yerinden edildi, 300 bin çocuk risk altında’

Felaketin merkez üssü olan Derna, sel sularının tüm mahalleleri sürüklemesinin ardından ikiye bölündü. Afetten önce yaklaşık 100 bin nüfusa sahip olan merkez üssü Derna, felaketin ardından ikiye bölündü. OCHA, kentte en az 30 bin kişinin yerinden edildiğini vurguladıç

OCHA, sel sularının yıllarca süren çatışmalardan arta kalan kara mayınlarının ve Patlayıcı Savaş Mühimmatını (ERW) yerlerinden kaydırdığı için, yerlerinden edildiği için hareket halinde olan binlerce insanın bu patlayıcılara maruz kalma riskinin arttığı konusunda uyardı.

Fotoğraf: Sarah Sirgany / CNN

Rapora göre, Daniel Fırtınası nedeniyle sele maruz kalan yaklaşık 300 bin çocuk kolera, yetersiz beslenme, ishal ve dehidrasyon riskinin yanı sıra “artan şiddet ve istismar riskiyle” de karşı karşıya.

‣ Libya’da sel: En az üç bin kişi yaşamını yitirdi, binlerce insan kayıp

Denizde ‘ciddi şekilde çürüyen’ cesetler

Hayatta kalanlara dair umutlar azalmaya devam ederken kurtarma ekipleri cesetleri çıkarmak için denizde de aramalarını sürdürüyor.

Uluslararası kurtarma ekipleri, cesetlerin çoğunun suda olduğunu belirterek, Akdeniz‘den cesetlerin çıkarılması için daha fazla ekipman ve yardım çağrısında bulundu.

Tunus misyonundan bir temsilci Rusya, Arap ülkeleri, Türkiye ve İtalya‘dan meslektaşlarıyla yaptığı bir toplantıda şunları söyledi:

Cesetler ciddi şekilde çürüyor ve bir noktadan sonra onları geri almak mümkün olmayabilir. Müdahalemizin daha etkili olabilmesi için yardıma ihtiyacımız var.”

Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri‘den diğer misyon temsilcileri Akdeniz’deki koy ve körfezlerde cesetler bulduklarını ve bunların çoğunun sadece teknelerle ulaşılabilen bölgelerde olduğunu belirtti.

Cezayir misyonundan bir temsilci, ekiplerin Derna limanına yaklaşık 13 kilometre uzaklıktaki bir uçurumda yaklaşık 50 ceset tespit ettiğini, ancak bölgeye sadece dalgıçlar ve teknelerle ulaşılabildiğini aktardı.

Mısırlı temsilci “Eğer doğru tekneleri bulabilirsek her gün 100 ceset çıkarabiliriz” dedi.

Ekipler, cesetlerin Derna’da halen işgal altındaki yerleşim bölgelerinde çamur yığınları altında sıkışıp kaldığını ve bölgelerin tahliye edilmemesi halinde bir sağlık krizini tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Dün, ekipler denizden 400’e yakın afet kurbanına ait ceset çıkarmıştı. Cesetler kent kırsalında oluşturulan toplu mezarlarda defnedilmişti.

Fotoğraf: Amr Alfiky / Reuters

‣ Libya’daki sel felaketinin bilançosu uydu görüntülerine yansıdı

Akdeniz’de iklim krizi ve kasırga

Islak ve nemli hava kasırgaları besliyor. Kasırgaların şiddetinin ve sıklığının artmasındaki bir diğer etken de sıcak deniz suyu. İklim bilimciler, son yıllarda Akdeniz’in 3°C ısındığı uyarısında bulunuyor. Deniz sularının ısınması da kasırgaları yoğunlaştırıp ortaya çıkan rüzgarları hızlandırıyor.

“Akdeniz’de oluşan kasırgaların en yoğun olduğu dönem, Akdeniz’in güney sularının en sıcak olduğu eylül ayının sonundan yıl sonuna kadar olan dönemdir” diyen bilim insanları, Atlantik ve Pasifik bölgelerindeki kasırgalarda en az 27°C su sıcaklığının ideal olduğunu ancak Akdeniz’deki kasırgaların daha soğuk sularda oluşabildiğini vurguluyor. Meteorologlar ise Akdeniz’deki su sıcaklığının halihazırda yaklaşık 28°C olduğunu belirtiyor.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.