Doğa MücadelesiEkolojiManşet

İkizdere’de ÇED’in gerekli görülmediği Cengiz İnşaat projesine bilirkişi keşfi kararı

0

Ekoloji aktivistlerinin Rize Valiliği, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile Yapı ve Yapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne karşı açtığı davada bilirkişi keşfi yapılmasına karar verildi. Rize İdare Mahkemesi projeye verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararının iptaline karşı açılan davada keşif için 4 Temmuz 2023 tarihini verdi.

Davaya vatandaşların yanısıra EGEÇEP Derneği, Ekoloji Kolektifi Derneği, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği, Kuzey Ormanları Derneği, TMMOB Çevre Mühendisleri, Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Başkanlığı Odaları, Türkiye Ormancılar Derneği, Yeşil Artvin Derneği ile Doğal Hayatı Koruma Derneği de davacı olarak müdahil oldu.

Rize’ye bağlı İkizdere ilçesinin Cevizlik ve Gürdere köyü mevkiilerinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü tarafından işletilmek istenilen Cevizlik Bazalt Ocağı Projesi’yle ilgili olarak verilen Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi:

“Rize ili, İkizdere ilçesi, Cevizlik ve Gürdere köyünde yapımı planlanan ‘Bazalt Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi’ projesi ile ilgili olarak çevre üzerindeki etkilerinin alınacak önlemler sonucu ilgili mevzuat ve bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeylerde olup olmadığı, burada yürütülecek faaliyetin ve kurulacak kırma ve eleme tesisinin niteliği de dikkate alınarak dosyadaki bilgi ve belgeler ile tarafların iddia ve savunmaları da dikkate alınmak suretiyle hazırlanacak teknik ve bilimsel gerekçe içeren bilirkişi raporunun 60 gün içerisinde mahkememize sunulması rica olunur.”

Dernek 60 bin TL yatırdı

Davanın avukatı Yakup Ş. Okumuşoğlu, dava sürerken taş ocağının bittiğini söyledi. İkizdere Çevre Derneği tarafından yapılan açıklamada ise bu davaların arka planında yatırılması gereken ve derneklerin maddi olarak zorlandığı uzun zamandır ifade edilen mahkeme tutarlarına yer verildi:

“Yeniden İkizdere Çevre Derneği 25 bin + 35 bin toplam 60 bin lira yatırdı. Bu işin sonuna kadar takipçisiyiz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.