Doğa MücadelesiEkolojiManşetUncategorized

Dağahmetçe RES toplantısında halk, şirketi bilgilendirdi: Proje, geçim kaynaklarını tehdit ediyor

0

Çanakkale‘nin Bayramiç ilçesine bağlı Dağahmetçe köyünde yapılmak istenen rüzgar enerjisi santrali (RES) projesi için dün (25 Kasım) “Halkın Katılımı Toplantısı” gerçekleştirildi.

Saat 11.00’de düzenlenen toplantıya, Dağahmetçe köylüleri, Alakeçi köylüleri, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üye ve gönüllüleri, Küçükkuyu Emeklisen üyeleri ve diğer civar köylerden vatandaşlar  ve muhtarlar katıldı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan basın açıklamasına göre, toplantı sırasında geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı ve sunum masası ile köylüler arasına bariyerler yerleştirildi.

RES projesini yapmak isteyen Daven Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.‘nin sunumu sırasında projeye ilişkin birçok konunun net olmadığı ortaya çıktı ve projenin duruma göre değişip şekilleneceği belirtildi.

Bunun üzerine söz alan köylüler ve dernek temsilcileri itirazlarını ve tepkilerini dile getirdi.  Derneğin aktardığına göre toplantı, şirketin bilgilendirmesinden çok, köylüler ve Dernek temsilcilerinin şirketi ve kamuyu bilgilendirmesi şeklinde gerçekleşti.

‘Halk, Dağahmetçe’de RES istemiyor’

Olumsuz hava koşullarına ve yağmura rağmen çok sayıda köylü alandan ayrılmayarak sözünü söyledi. Dağahmetçe köylüsü kadınları, tarım ve hayvancılıkla geçindiklerini, tarım arazilerinin zarar görmesini istemediklerini, cennet olan köylerinin cehenneme çevrilmesine müsaade etmeyeceklerini, köylerinde mutlu, sağlıklı yaşamak istediklerini anlattı.

Dağahmetçe köyü muhtarı Sebahattin Kaya da köylünün istemediği ve itiraz ettiği, köye ve köylüye hiçbir yararı olmayan bu projeyi kendisinin de istemediğini söyledi.

Alakeçi köylüsü Mehmet Ali Yüksel büyük şehirlerden köye yerleşen yeni bir köylü olarak, bu güzel köylerde ekoturizm, agroturizm, doğa sporları ile aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak istediklerini dile getirdi.

‘RES alanı, maden alanıyla çakışıyor’

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Esenay HacıosmanoğluÇevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Başvuru dosyasının oldukça eksik ve yetersiz olduğunu dile getirdi.

Hacıosmanoğlu aynı zamanda Kısacık Altın Madeni ile Dağahmetçe RES projesinin alanlarında çakışma olduğuna dikkati çekti ve alanların çakışmasının başvuru aşamasında belli olduğu halde bu bilginin halka aktarılmadığını vurguladı. Bu bilginin ÇED başvuru dosyasında da yer almadığını ifade eden Hacıosmanoğlu, Dağahmetçe köyünün tamamen santral alanı içinde kaldığını hatırlattı.

Proje bütününe yönelik mülkiyet durumunun tespitinin dosyada yer almadığını ve dosyada proje ile ilgili detayların olmadığını aktaran Esenay Hacıosmanoğlu, kümülatif etki değerlendirmesinde yalnızca yakındaki bazı RES projelerinin dikkate alındığını ve bölgedeki maden projelerinin ve taş ocaklarının hesaba katılmadığını belirtti.

‘RES projesi, halkın geçim kaynaklarını tehdit ediyor’

Daha sonra söz alan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Seyhan Yüksek, projenin köylünün tarım arazisinin, merasının, ormanının ve ceviz bahçesinin içinde planlandığını dile getirdi. Yüksek, türbinlerin kuş ve yarasa ölümlerine sebep olduğunu, proje gerçekleşirse tarım arazilerinin değerinin düşeceğini ve kurulacak santralin köylüye ve kamuya hiçbir yararının olmadığını ifade ederek projenin iptal edilmesini ve şirkete iadesini istedi.

Köylüler ve yaşam savunucuları doğasına, toprağına, havasına sahip çıkarak “Dağatmetçe RES projesine ‘hayır’ dedi.

Dernek, “Sonucun köyden, köylüden ve yaşamdan yana olmasını umut ediyoruz” diye ekledi.

‣ Ayvacıklılar ‘altın madenine hayır’ dedi: Binlerce ağaç kesilecek

You may also like

Comments

Comments are closed.