Karaburun’un GES mücadelesi devam ediyor: İptal edilen proje için yeniden ÇED süreci başlatıldı

İzmir'in Karaburun ilçesinde daha önce iptal edilen GES projesi için yeniden ÇED süreci başlatıldı. Projenin bölge ekolojisine ve geçim faaliyetlerine zarar vereceğini söyleyen Karaburunlular'ın Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırlarında kurulacak proje için itirazları devam ediyor.

İzmir‘in Karaburun ilçesinde daha önce halkın itirazları doğrultusunda ÇED süreci sonlandırılan güneş enerji santrali (GES) projesi için yeniden ÇED süreci başlatıldı.

Karaburun’un Eğlenhoca Mahallesi‘nde Fırattekstil Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından kurulması planlanan GES (2,376 MWm/1,98 MWe 2,41 Ha 4.320 Panel – 18 İnverter) projesi için ilk kez 11.10.2023 tarihinde ÇED süreci başladı.

Projeye itiraz etmek için Karaburun Yerel Fok Komitesi, değerlendirme raporları hazırlarken Eğlenhoca Muhtarlığı da bölge halkından imza topladı. 22.03.2024 tarihinde ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projenin ÇED sürecinin iptal edildiğini bildirdi.

Bölgede 4 GES planlanıyor

941 parsel alanda kurulmak istenen proje, Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde yer alıyor.

GES projesinde elde edilen enerjinin şirketin Kemalpaşa ilçesinde bulununan fabrikasında kullanılması planlanıyor. Karaburun Yerel Fok Komitesi’nin bildirdiğine göre proje parselinin hemen yanındaysa Seyfeli Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Volt Eletktrik Motor San. ve Tic. A.Ş. ve Hiba Sportif San. ve Tic. A.Ş.‘nin lisanssız GES üretimi yapması bekleniyor.

Karaburun’da yerel inisiyatifler GES projesine itiraz ediyor
Karaburun’da RES’lerden sonra GES tartışması
Karaburun’da GES şirketi bakanlık kararını hiçe saydı: Yüzlerce zeytin hukuksuzca katledildi

Tarım ve hayvancılığın sonunu getirecek

Komite, bölgede faaliyete geçmesi planlanan dört GES projesinin Yukarıovacık‘ta halihazırda bitme noktasına gelen hayvancılık ve tarım faaliyetlerini tamamen sonlandıracağına dikkat çekiyor.  Komite, “Bölgedeki yeni öneri ve ÇED aşamsında olan GES projeleri, Eğlenhoca Mahallesi ekolojisi üzerinde kümülatif etkisi öngörülemeyen ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacak” diyerek uyardı.

Hazırlanan proje raporu da projelerin biyolojik çeşitliliğe etkisinin hem proje alanı bazında hem de etrafta planlanan diğer GES’lerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ancak bununu yapılmadığını söylüyor. ÇED süreci başlatılan projenin bu etkenleri de hesaba katarak kümülatif olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Planlanan enerji yatırımlarının Karaburun’daki Ildır Körfezi özel çevre koruma bölgesinin ekolojisi üzerinde de olumsuz etkilere yol açacağına dikkat çeken Karaburunlular, bölge habitatını, meralarını, tarlalarını ve köylerini çevreleyen GES’lerin ve RES’lerin bölgedeki tescilli bitki örtüsü, habitat ve biyolojik çeşitliliğe zarar vermesinden endişeli.

Karaburun’da tarım ve sit alanlarına RES ve GES gerginliği

‘Yeşil ekonomi’ koruma alanlarını feda etmemeli

Komite ayrıca Karaburun’dan başka bölgelerin enerji ihtiyacını karşılamasının beklenmesine karşı “Günümüzde vurgusu yapılan ‘yeşil ekonomi’ kavramının karşılığı koruma alanları dışında yapılacak üretim faaliyetleri için koruma alanlarındaki biyolojik çeşitliliği feda etmek olmamalıdır” dedi.

“Koruma bölgelerini bile bu yatırımların yer alabileceği birikim alanları olarak tanımladığımız sürece ne çevre ne de onun parçası olan varlığımızı devam ettirmemiz mümkün değil” diyen Karaburunlular, Ildır Körfezi’nin koruma bölgesi ilan edilmesinin doğayla nasıl yeniden ilişki kurulabileceği konusunda yol gösterebilecekken ‘yenilenebilir enerji yatırımlarıyla donatılan bir çöl’ haline getirilmesine tepki gösteredi.

Karaburun’da Lodos Enerji’nin 41 RES türbinine itiraz edildi: Kadim kültür yok ediliyor

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR