Kanal İstanbulManşet

Kanal İstanbul için 3.5 milyar TL değerindeki ihale pazarlık usulü açıldı

0

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, geçtiğimiz cumartesi günü Sazlıdere‘de temeli atılan Kanal İstanbul projesi için yapılması planlanan ihalelerden birinin pazarlık usulü yapıldığını duyurdu.

Söz konusu temel atma töreninin, her ne kadar Kanal İstanbul için olduğu söylense de köprünün aslında “Rönesans şirketi tarafından Kuzey Marmara Otoyolu’na ait bir bağlantı yolu için yapılacak köprünün temeli” olduğu ortaya çıkmıştı.

‘Tek bir ihaleyle açıklanamaz’

Toker, “İşte Gerçek Kanal İstanbul İhalesi” başlığını taşıyan yazısında Kanal İstanbul’un bir tane ihaleyle izah edilecek bir proje olmadığını, iki yıllık bir hazırlık dönemi olduğunu ve hafriyatın bu sürecin ardından başlayacağını söyledi.

Hazırlık dönemi içerisinde yapılması gereken işlerden en önemlisinin “deplase” olduğunu belirten Toker, “Kanal yapılırsa, ulaşım, doğalgaz, elektrik iletim hatlarının üzerinden geçecek. Yani o hatları kesecek. Bu nedenle, mevcut hatların yerlerinin değiştirilmesi gerekiyor. Bu da milyarlarca liralık birçok yeni ihale demek” dedi.

3.5 milyar TL’lik ihale

Haberde aktarılan bilgilere göre bu deplase ihalelerinden biri 28 Haziran tarihinde gerçekleştirildi. Ulaştırma Bakanlığı’nın pazarlık usulüyle açtığı ihalenin bedeli ise yaklaşık maliyeti 3.5 milyar TL oldu.

Proje ismi ise “TCDD Halkalı Kapıkule Yeni Demiryolu İnşatı Kapsamında Halkalı Ispartakule Arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu Hattı İnşaatları ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapımı İşi” şeklinde geçiyor.

Neden kamuoyuna açıklanmadı?

Çiğdem Toker, “Gizlice ihale edilen bu 3.5 milyar TL’lik ‘iş’in, ÇED raporunda yeri var. Yani ‘TCDD Halkalı Konvansiyonel Demiryolu hattı’, kanalın etkileyeceği ve deplase edilmesi gereken hatlardan biri. Geride daha TEİAŞ; BOTAŞ, İGDAŞ, NATO, İSKİ, telekomünikasyon hatları var. Bunlar da kim bilir kaç milyarlık başka başka ihaleler demek” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Bakanlığı’nın açıklama yapması gerektiğini belirten Toker, “Bir ihaleyi pazarlık usulüyle yapıyorsanız, firmalara davet gönderiyorsanız, üç firmanın bir araya gelerek teklif vereceğini, kamu kuruluşu olarak önceden nasıl biliyorsunuz? İkincisi de neden bu ihaleyi kamuoyuna açıklamadınız?” sorularını yöneltti.

You may also like

Comments

Comments are closed.