İklim KriziManşet

Kanada’daki dev orman yangınlarının dumanı Avrupa’ya ulaştı

0

Avrupa Birliği‘nin (AB) Copernicus Atmosfer İzleme ServisiKanada’nın Quebec ve Ontario eyaletlerinde haftalardır süren orman yangınlarının, son bir haftada yoğunlaşmasının ardından atmosfere yayılan duman bulutlarının Atlas Okyanusu‘nun kuzeyinden Avrupa kıtasına ulaştığını açıkladı.

Duman bulutları, İspanya ve Portekiz‘e ulaştı. Copernicus yetkilileri, İspanya’nın Galiçya bölgesindeki Vigo kenti üzerinde beyaz sis şeklinde görünen duman bulutlarının İngiltere, İrlanda ve diğer Batı Avrupa ülkelerine de yayılmasını bekliyor.

Copernicus’un sosyal medya hesabından da dumanın uydu görüntüleri paylaşıldı. Avrupa’ya ulaşan dumanın yeryüzünden çok yüksekte olduğu için karada hava kalitesini etkilemeyeceği de bildirildi.

‣ İklim krizi: Kanada’daki orman yangınlarının tüm yaz devam edeceği tahmin ediliyor

‣ Orman yangınlarının dumanları ABD’de on milyonlarca kişinin sağlığını tehdit ediyor

Ülke tarihindeki en büyük yangınlar

Kanada’da havaların ısınmasıyla başlayan orman yangınları kayıtlara, ‘ülke tarihindeki en büyük yangınlar’ olarak geçmiş durumda. Mayıs başından beri süren yangınların şu ana kadar 160 megatonluk karbon salımına yol açtığı ifade ediliyor.

‘İklim krizi nedeniyle bu tür durumlar yaşanmaya devam edecek’

Norveç İklim ve Çevre Araştırma Enstitüsü‘nden araştırma direktörü Kjetil Tørseth, iklim krizi nedeniyle artan sıcaklıklarla birlikte orman yangınlarının daha yaygın ve daha büyük boyutta olabileceğini söyledi.

Tørseth, Associated Press’e yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Bu yüzden bu tür durumların gelecekte daha yaygın olacağını düşünüyorum. Ve elbette iklim üzerinde de bir etkileri var. Kar ve buz üzerinde kurum bırakıntısının aslında yerel ısınmayı gerçekten artırabileceği Kuzey Kutbu üzerindeki etkileriyle özellikle ilgileniyoruz.”

Kanada ve ABD’nin doğu kıyısı, devam eden orman yangınları nedeniyle tehlikeli düzeylerde kirlilik yaşadı. Sağlığı tehdit eden büyük hava kitleleri ABD’nin orta batısına kadar uzandı.

Geçen hafta çarşamba günü yakın zamanlı ABD tarihinde orman yangını kaynaklı hava kirliliği açısından en kötü günü olarak kayıtlara geçmişti. Aynı gün, New York ve Detroit’in dünyadaki en kötü hava kalitesinin kaydedildiği yerlerlolduğu bildirdi.

Dumanlar nedeniyle 110 milyondan fazla Amerikalı için zehirli hava uyarıları yapıldı. Büyük havaalanlarındaki uçuşlarda gecikmeler yaşanırken Major League Baseball maçlarının ertelendi ve insanlar pandemi döneminde kullanılan yüz maskelerini kullanmaya teşvik edildi.

Kanada Kurumlararası Orman Yangın Merkezi verilerine göre, 11 Haziran’da 10 yeni yangının daha bildirilmesiyle bu yıl Kanada’da çıkan toplam orman yangını sayısı 2 bin 405’e ulaştı.

Kanada, ülke çapında devam eden 400’den fazla orman yangınıyla mücadele için yardım talep ediyor.

‣ Kanada’daki orman yangınları, bazı ABD kentlerinde hava kirliliğine yol açtı

‣ Kanada’da acil durum: Alberta’daki 110 yangında 43 bin hektar orman küle döndü

 

facebook sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.