Dünyaİklim KriziManşetUncategorized

Kanada’daki orman yangınları, bazı ABD kentlerinde hava kirliliğine yol açtı

0
orman yangın
Fotoğraf: Eric Martyn / Reuters

Kanada‘nın Nova Scotia eyaletinde binlerce kişinin tahliye edilmesine yol açan orman yangınları, çarşamba günü Halifax‘ın şehrinin sınırlarındaki yerleşim yerlerini tehdit etti ve dumanlar ABD sınırının ötesine geçerek yüzlerce kilometre uzaktaki kentlerdeki hava kalitesinin düşmesine neden oldu.

Onlarca itfaiyeci ve çok sayıda yangın söndürme uçağı, eyaletin başkenti Halifax’ın kuzeybatısında, Tantallon Yangını ve Bedford Yangını olarak adlandırılan ve kontrol altına alınamayan iki yangınla mücadele etti. Çoğunluğu şehrin yoğun ormanlarına yakın olmak üzere 18 binden fazla insan evlerini terk etti, ancak herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

Nova Scotia Doğal Kaynaklar Departmanı yetkililerinden David Steeves, bugün (1 Haziran) yaptığı bir basın toplantısında, kurak koşullar ve saatte 25 kilometre hızla esen rüzgarın çarşamba günü itfaiyenin yangın söndürme çalışmalarını engellediğini ve bunun sahadaki insanlar için oldukça tehlikeli bir durum olduğunu söyledi.

Reuters‘ın aktardığına göre itfaiye yetkilileri, Nova Scotia’da toplamda 14 orman yangının devam ettiğini ve eyalet genelinde gökyüzünün dumanla kaplanmasına ve genel bir endişe duygusuna neden olduğunu belirtti.

Eyalet Valisi Tim Houston, “Gerçekten yürek burkan bir durum. Şu anda kesinlikle eyalet genelinde çaresiz durumda çok fazla kişi var” diyerek bölge sakinlerini ihtiyaç halindeki kişilere yardım etmeye çağırdı.

Yetkililer, Halifax şehir merkezinin yaklaşık 30 kilometre batısında bulunan ve 837 hektarlık bir alana yayılan Tantallon Yangını’nın pazar gününden bu yana yaklaşık 200 ev ve yapıya zarar verdiğini veya yok ettiğini bildirdi.

Yangınların yerleşim yerlerine yaklaşması ve olası bir amonyak sızıntısı nedeniyle yetkililer zorunlu tahliye emri çıkardı.

‣ Kanada’da acil durum: Alberta’daki 110 yangında 43 bin hektar orman küle döndü

Dumanlar ABD’ye ulaştı

Orman yangınları nedeniyle yayılan dumanlar, yüzlerce kilometre güneydeki ABD Doğu Kıyısı ve Orta Batı‘nın bazı bölgelerinde hava kalitesini olumsuz etkiledi.

Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS), güney Michigan ve Wisconsin, kuzey Ohio ve Pennsylvania, New Jersey ve New York’un da aralarında olduğu bazı bölgeler için hava kalitesi uyarıları yapıldığını açıkladı.

‣ İklim krizi: Kanada’daki orman yangınlarının tüm yaz devam edeceği tahmin ediliyor

Başbakan Trudeau’dan federal destek sözü

Başbakan Justin Trudeau, Ottawa‘da yaptığı açıklamada “İnsanların olanlardan son derece rahatsız olduğunu biliyoruz. Federal bir hükümet olarak oradayız, tüm desteğimizle orada olacağız” diyerek Nova Scotia da dahil olmak üzere Atlantik eyaletleri için federal destek sözü verdi.

Yetkililer, orman yangınlarının hafta sonu komşu New Brunswick eyaletinde de yaklaşık 400 evin tahliye edilmesine yol açtığını söyledi.

Halifax’ın güneybatısındaki Barrington Gölü‘nde çarşamba günü kontrol altına alınmayan bir yangın daha patlak verdi. İtfaiye yetkilileri, 17 bin hektardan fazla alana yayılan yangının yaklaşık 50 evi yok ettiğini kaydetti. Barrington Gölü’nün yaklaşık 30 km kuzeyinde  başlayan ve daha küçük çaplı olan Pubnico Yangını ile de mücadele sürüyor.

Kanada’nın batısında bulunan Alberta eyaletinde benzeri görülmemiş orman yangınları mayıs ayının başlarında başlayarak şiddetlendi. Alevlerle mücadele kapsamında on binlerce insanın evlerinden tahliye edilmek zorunda kalınmasının ardından bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.