Dünyaİklim KriziManşet

Orman yangınlarının dumanları ABD’de on milyonlarca kişinin sağlığını tehdit ediyor

0

Kanada‘daki orman yangınlarından yükselen ve güneye taşınan duman, ABD’nin en büyük şehirlerinden bazılarında havadaki zararlı partikül madde miktarını artırarak gökyüzünü bulanık bir kahverengiye boyadı. Çarşamba günü ABD’nin birçok eyaletinde on milyonlarca kişi için hava kalitesi uyarıları yapıldı.

New York, Massachusetts ve Connecticut’ın da aralarında bulunduğu doğudaki eyaletler hava kalitesi uyarıları yayımlarken, yetkililer insanların açık hava aktivitelerinden kaçınmalarını önerdi.

The Guardian‘ın aktardığına göre, koşulların gün içinde daha da kötüleşmesinin beklendiği New York’ta, devlet okulları açık hava etkinliklerini iptal etti ve bölge sakinlerinden açık havada zaman geçirmekten kaçınmaları istendi. Yetkililer, kent sakinlerine pandamı sonrası raflara kaldırılmaya başlanan yüz maskelerini kullanmalarını önerdi.

‣ Kanada’daki orman yangınları, bazı ABD kentlerinde hava kirliliğine yol açtı

New York, dünyanın en kirli havaya sahip şehri oldu

Kanada’da mayıs aynın başından beri devam eden orman yangınlarından çıkan duman, güneydeki ABD’ye doğru ilerliyor. Kanada’da, yaz mevsimine son derece şiddetli bir başlangıç yapan yangın sezonunda batı eyaletlerinden doğuda Nova Scotia ve Quebec‘e kadar 150’den fazla aktif yangın sürüyor.

IQAir‘e göre New York, çarşamba günü dünyadaki tüm büyük şehirler arasında en kötü hava kalitesine sahip kent oldu.

Manhattan, New York. Fotoğraf: Justin Lane / EPA

New York Belediye Başkanı Eric Adams, “Tüm New Yorklulara açık hava aktivitelerini mümkün olan en üst düzeyde sınırlamalarını öneriyoruz. Kalp veya solunum sorunları gibi önceden solunum sorunları olanlar, çocuklar ve yaşlı yetişkinler hava kirliliğine karşı özellikle hassas olabiliyor ve bu dönemde içeride kalmaları gerekiyor” dedi.

Adams, hava koşullarının çarşamba öğleden sonra ve akşam boyunca kötüleşmesinin beklendiğini söyledi.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), puslu gökyüzü, azalan görüş mesafesi ve yanık odun kokusu görülmesinin muhtemel olduğunu ve dumanın kuzey eyaletlerinde birkaç gün daha devam edeceğini söyledi.

‣ Kanada’da acil durum: Alberta’daki 110 yangında 43 bin hektar orman küle döndü
‣ İklim krizi: Kanada’daki orman yangınlarının tüm yaz devam edeceği tahmin ediliyor

İklim krizinin orman yangınları üzerindeki etkisi

Kanada’da bu yıl çıkan 400’den fazla orman yangını nedeniyle şimdiden yaklaşık 9,8 milyon dönümlük ormanı kül oldu. Yetkililere göre, şu anda, geçen yıl bu zamanlarda yanan alanların 13 katından fazla alan alevlerle boğuşuyor.

Alevlerle mücadele kapsamında 120 binden fazla kişi için tahliye emirleri uygulanyor.

Uzmanlar ve bazı politik liderler orman yangınları ile iklim krizi arasındaki bağlantıların altını çiziyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Derneği (NOAA) tarafından desteklenen 2021 tarihli bir araştırma, iklim değişikliğinin batı ABD’deki sıcak ve kuru yangın havasındaki artışın ana itici gücü olduğunu ortaya koyuyor.

Birleşmiş Milletler‘in geçen yıl yayımladığı bir rapora göre, iklim değişikliği nedeniyle 2090 yılına kadar küresel orman yangınlarının yoğunluğunun yüzde 57’ye kadar artması bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.