Ekolojiİklim KriziManşet

Kanada sönmüyor: ‘Şimşek fırtınaları’ yeni bir dizi orman yangını başlattı

0

Kanada, şimdiye kadarki en kötü “orman yangını sezonu” yaşıyor. Son birkaç aydır devam eden ve bir türlü söndürülemeyen yangınlara şimdi de şimşek fırtınalarının etkilediği British Columbia eyaletinde  başlayan bir dizi yeni orman yangını eklendi.

Bu yılın başlarında Alberta‘yı kavuran yangınların dumanı komşu ABD kentlerinin yanı sıra Avrupa’ya kadar ulaşmış ve yoğun bir hava kirliliği yaratmıştı.

‣ Kanada’da acil durum: Alberta’daki 110 yangında 43 bin hektar orman küle döndü
Kanada’daki dev orman yangınlarının dumanı Avrupa’ya ulaştı

Bu hafta ise Britanya Kolumbiyası’ndaki bir dizi şimşek fırtınası 100’den fazla yeni yangını tetikledi. Yeni yangınlarla birlikte bu yıl ülkede çıkan orman yangını sayısı  3.412’ye çıktı, bunların 339’u ise kontrolden çıkmış durumda.

Uzmanlar, iklim krizinin etkileri nedeniyle bu tür dev orman yangınlarının artmaya devam edeceğini söylüyor.

İklim krizi: Kanada’daki orman yangınlarının tüm yaz devam edeceği tahmin ediliyor

Adrian Wyld/AP

Sıcaklıklar ortalamanın üstünde

Euronews‘e konuşan eyaletin Wildfire Service yetkilileri, zorlu koşullar konusunda uyarıda bulunurken, yeni yangınların yaklaşık 200’ünün de “kontrolden çıktığını” söyledi. Haftanın büyük bölümünde şimşekli fırtınaların yanı sıra eyaletin iç kesimlerinde ortalamanın üzerinde sıcaklıklar bekleniyor.

Önlem olarak kamp ateşleri eyaletin büyük bölümünde yasaklanırken, Britanya Kolumbiyası acil durum yönetimi bakanı Bowinin Ma, hafta sonu yıldırım düşmesi nedeniyle çıkan 115 yangının ardından “aşırı yangın eğiliminin devam etmesini” beklediğini söyledi. Kanadalı meteoroloji yetkilileri, Fort Nelson‘da 33 santigrat derece sıcaklık ölçülen pazar günü, bölgede 64 yıllık bir rekorun kırıldığını duyurdu.

Adrian Wyld/AP

Ülkedeki dev orman yangınları şimdiden yanan toplam alan, evlerini boşaltmak zorunda kalan insan sayısı ve alevlerle mücadele maliyeti açısından rekor kırdı.

Bu yıl şu ana kadar 3.412 yangın çıktı ve bu, 10 yıllık ortalama olan 2.751’in oldukça üzerinde. Yangınlar 8,8 milyon hektarlık ormanlık alanı etkiledi.

‣ Kanada’daki orman yangınları, bazı ABD kentlerinde hava kirliliğine yol açtı

Yetkililer ayrıca, büyük ABD şehirlerini ve Kanada’nın kentsel alanlarını kaplayan orman yangını dumanının önemli sağlık riskleri konusunda sakinleri uyarı yaptı. Ülkenin en büyük kenti, Toronto’da yaşayanlar bu nedenle son haftalarda dünyanın en kötü havasını solumuştu.

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.