“Kan grubuna göre beslenme doğru mu?”

Blood-Type-Table-SettingsSoru 1

Sevgili Güneşin,

Son zamanlarda yeni bir şey duydum. Kan grubuna göre beslenme varmış. Buna da dikkat etmeli miyiz acaba?

Sevgiler

Seray

Yanıt 1

Sevgili Seray,

Evet böyle bir şey var. Kan gruplarına göre beslenme konusunda yazılmış kitaplar mevcut. Ayrıca bu beslenme biçimini benimseyerek mucizeler yarattıklarını iddia edenlerle de tanıştım.

Bu beslenme işi öyle iddialı bir iş ki, ne desem bilemiyorum. Kan grubuna göre beslenme konusunun dayandığı bir sav var. Kan grubumuza göre insanın beslenme evrimi arasında bir bağlantı kuruluyor. Buna göre de şunlar bunlar iyidir, bunlar şunlar da zarar verir bünyeye gibi öneriler var. Denemek lazım.

Benim mesela buna göre aslında neredeyse sadece kırmızı et ile beslenmem gerek ama bak şu işe ki vejetaryenim. Sonra, asla yememem gerektiği söylenen bakliyattır, tahıldır, bayılırım, afiyetle yerim.

Benim önerim, herkesin kendi bünyesine uyan gıdayı araması, araştırması ve bulması… Denemesi, yanılması… Sonra tekrar denemesi.

Güneşin

 

tatutaSoru 2

Sevgili Güneşin,

Ben orta yaşlı kent yaşamından sıkılmış ve de bunalmış bir beyim. Kaz Dağları’na yerleşerek doğal bir yaşam sürmek, ekolojik ilkelerle uyumlu tarımsal faaliyetlerde bulunmak, benzer ilgileri olan insanlarla tanışmak hevesindeyim. Acaba önerileriniz neler olabilir ablacığım, yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Rumuz: Goncagül

Yanıt 2

Selamlar,

Bence TaTuTa çiftliklerine gidip biraz gönüllü olarak çalışın derim. Böylece hem yer, hem de insan tanımış olursunuz. TaTuTa çiftlikleri ile ilgili bilgiye www.tatuta.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Keyifli keşifler

Güneşin

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

Güneşin Aydemir
Güneşin Aydemir
Geçmiş: 1971’de Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirdi. Öğrenci kolundan, kulübüne; dernekten platforma, mahalle kozasından apartman yöneticiliğine kadar sivil toplumun olduğu her işe burununu soktu. Şimdi: Buğday Ekolojik Yaşam Destekleme Derneği’nde ne iş olsa yapıyor. Yılda bir kere Yeşil Atlas Dergisini hazırlıyor. Kazdağı’nda Yaşam Okulu diye bi projesi var. Orada müdire hanımcılık oynuyor. Yeşil Gazete’ye baygınken getirildi. Birbiriyle alakasız hobileri var: doğal örüntüler, doğa-insan ilişkileri, ekolojik yaşam kültürü, ekolojik kehanetlerde bulunmak, vatandaş bilimi, geleneksel iklim bilgisi, masallar… Gelecek: En büyük hayali, Sarıkamış ormanlarında yaşayan o bozayı gibi güneşin doğuşunu sessizlik ile seyredebilecek saf bir ruh haline gelebilmek…

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atılmış bir cips paketi, bir mağara ekosistemini nasıl harap eder?

Güney New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları Milli Parkı'na atılan bir mısır cipsinin mağarada oluşturduğu küf, bu özel yeraltı ortamında yaşayan minik mikropları ve böcekleri etkiledi.

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR