Kampanya: Fukuşima’nın radyoaktif suyu okyanusa boşaltılmasın

Deprem ve tsunaminin ardından meydana gelen nükleer felaketin 10'uncu yılında, Fukuşima Nükleer Santralindeki radyoaktif suyun okyanusa boşaltılması ve nükleer santrallere karşı, Türkiye dahil birçok ülkenin katılımıyla imza kampanyası başlatıldı.

Fukuşima nükleer felaketinin 10’uncu yıldönümünde, Japonya hükümetinin santralde biriken radyoaktif suyun okyanusa boşaltılması girişimleri ve nükleer santrallerden vazgeçilmesi talebiyle imza kampanyası başlatıldı.

Japon hükümeti, 10 yıl önce ülkede meydana gelen şiddetli deprem ve tsunamide ağır hasar gören Fukişima Nükleer Santrali’nin radyoaktif maddeler içeren bir milyon tondan fazla atık suyunu okyanusa boşaltmayı planlıyor. Fukuşima eyaleti ve çevresindeki eyaletlerde yaşayan halk ise hükümetin bu planına karşı çıkıyor. Ülke çapında faaliyet gösteren Balıkçılar Birliği, eyaletteki şubeleri aracılığıyla plana itiraz ettiklerini hükümete bildirdi.

Fukuşima Eyaleti Tarım Kooperatifleri ve Ormancılar Birliği’nin bölgedeki 43 yerel yönetimin de desteğini alarak başlattığı kampanya, Japonya genelinde 450 bin yurttaş tarafından imzalandı. İmza kampanyası Japonya dışındaki ülkelere de açıldı. En çok imza veren ülkelerden biri de Nukleersiz.org öncülüğünde kampanyaya katılan Türkiye

Radyoaktif su 1.24 milyon tonu geçti

Kampanya metninde şu ifadeler yer alıyor: 

“Fukuşima Nükleer Santral tesisinde biriktirilmiş olan radyoaktif kirli suyun miktarı bugün 1,24 milyon tonu geçmiş bulunuyor. Bu suyun okyanusa boşaltılması halinde radyoaktivitenin gıda zincirine karışıp çevre ve insan sağlığı üzerine olumsuz etki etmesinden büyük endişe duyuyoruz ki balık ve kabuklu deniz hayvanları bu bölgede insanlarının temel gıda maddeleri arasında bulunuyor. Dolayısıyla biriktirilen bu radyoaktif suyun içindeki radyoaktif elementler yarılanma ömürlerini önemli ölçüde tamamlayana kadar tüm bu suyun muhafaza edilmesini Japon hükümetinden talep ediyoruz. Bununla beraber hükümetin bir yöntem olarak radyoaktif atık katılaştırma çalışmaları da yürütmesi kabul edilebilir.

Bu arada komşumuz Güney Kore’de hükümet kağıt üstünde nükleer enerjiden çıkış kararını destekleyebileceğinin işaretlerini vermişse de yeni nükleer santrallerin yapımı henüz sonuçlandırılmamış bulunuyor. Esasen Gyeongju’daki Wolseong Nükleer Santrali’nde meydana gelen tirityum sızıntısı ve Yeonggwang Hanbit Nükleer Santrali’nde reaktörün muhafaza kabında tespit edilen hava boşluğu önemli güvenlik açıklarıydı. Tayvan’da ise hükümet görünüşte “2025’te sıfır nükleer enerji üretimi” sloganı altında Asya’daki nükleerden çıkan ilk ülke olma yolunda ilerliyor. Ne var ki, Tayvan hükümeti, Ağustos 2021’de 4. nükleer santralin inşasına devam etmek için referandum yapmayı planlıyor.

Benzer şekilde, Türkiye ve Hindistan’da nükleer santrallerin inşası devam ederken, Filipinler de dahil olmak üzere diğer ülkeler nükleer santraller inşa etmek için yeni fırsatlar arıyor. Bununla birlikte yüzbinlerce yıldır gelecek nesilleri etkileyecek olan nükleer atıkların güvenli şekilde depolanması ve bertarafı konusundaki tartışmalar Kore, Japonya, Tayvan ve Avustralya’da devam ediyor.

Fukuşima Nükleer Felaketinin üzerinden on yıl geçmişse de Asya’da ve dünyanın diğer bölgelerinde nükleer enerjiyle yola devam etme girişimleri sürüyor. Öte yandan dünyanın yenilenebilir enerjiye yöneldiği bir dönemde, nükleer enerjinin miadını çoktan doldurmuş olduğu daha iyi anlaşılıyor.”

Kampanya kapsamında talep edilenler ise şöyle: 

  • Japon hükümeti, Fukushima Nükleer Santralinin biriktirilen radyoaktif suyunu okyanusa boşaltma planını durdursun, 
  • Kore hükümeti Wolseong Nükleer Santrali’nde meydana gelen radyoaktif sızıntının durumu hakkında açıklama yapsın, 
  • Tüm hükümetler yeni nükleer santraller inşa etme planlarından vazgeçsin ve bunun yerine yenilenebilir enerjiyi genişletmeye odaklansın, 
  • Tüm hükümetler, tehlikeli nükleer santrallerin işletimini durdursun ve nükleer reaktörlerin ömrünü uzatmak plan yapmasınlar.
  • Bölge sakinlerinin onayı alınmadan nükleer atık tesis ve alanları inşa edilmesin. 

Change.org üzerinden devam eden kampanyanın yaygınlaştırıcıları ise şu şekilde: 

Japonya, Kore, Tayvan, Filipinler, Avustralya, Hindistan, Tayland, Endonezya, Türkiye- Nukleersiz.org ([email protected]’a e posta göndererek kampanyayı destekleyen sivil toplum örgütünüzün adını bildirebilirsiniz), Fransa, Almanya, ABD

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR