Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Muğlalı çevre örgütleri DSİ’ye imzaları teslim etti: Termik santrallere su tahsisini iptal et!

0

Muğla‘da 72 örgütün temsilcileri ve Muğlalılar, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) kuraklıkla boğuşan bölgenin içme suyunu termik santrallere tahsis etmesine karşı topladıkları 17 bin 376 imzayı DSİ Muğla Şubesi‘ne teslim etti.

change.org‘da düzenlenen imza kampanyası, uygulamaya karşı 8 Aralık’ta DSİ önünde başlatılan eylemler dizisinin bir devamı niteliğinde.

Muğlalılar ne istiyor?

Muğla’da özellikle geçen yaz Bodrum‘da yaşanan su sıkıntısının en önemli nedeni olarak termik santrallere yapılan su tahsisleri gösteriliyor. MUSKİ’nin yaptığı açıklamada, DSİ’nin Yeniköy TSE ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı protokole göre her yıl Geyik Barajı’nda toplanan suyun 5 Milyon tonu Bodrum’a içme suyu olarak tahsis edilirken 9.5 Milyon tonu Yeniköy TSE’ye soğutma suyu olarak tahsis ediliyor.

Aynı şekilde DSİ’nin yaptığı diğer bir protokolle de Dipsiz yeraltı sularının da Yatağan Termik Santrali’ne tahsis edildiği biliniyor.

Uygulanmayan yargı kararları Muğla’yı susuz bıraktı: Su yaşamdır, kömürlü termik santral ölüm!
Su hakkı için 72 örgüt bir araya geldi, Muğla Su İnisiyatifi kuruldu
Muğlalılardan belediyelere su çağrısı: Geyik Barajı kamunundur, kamuya iade edilmelidir
Muğlalılar seçime girecek adaylardan ‘su’ ve ‘doğa’ sözü istedi

Vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri, yapılan bu protokollerin DSİ’nin uymak zorunda olduğu Su Tahsisi Yönetmeliğine aykırı olduğunu belirtiyor. Yönetmeliğe göre halkın su ihtiyacının karşılanması öncelikli olması gerekirken sanayi şirketlerine su tahsisi yapılamaz. Yurttaşların ve örgütlerin diğer öne sürdükleri hukuksuzluk ise; Muğla’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri hakkında 1996 yılında verilmiş olan kapatma kararının bulunması.

Aydın İdare Mahkemesi tarafından verilen kapatma kararı daha sonra Yargıtay tarafından da onaylanmıştı. Santrallerin yargı kararlarına rağmn faaliyetlerinin sürdürülmeye devam etmesi üzerine başvurulan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de 2005 yılında verilen kapatma kararını onaylamış ve Türkiye hükümetine kararın uygulanması gerektiğini bildirmişti.

Muğlalılar,  yargı kararının uygulanmamasının hukuk devleti ilkeleri ile  bağdaşmadığını, DSİ’nin yargı kararına rağmen hukuksuzca işletilen santrallere su tahsisi yapmasının da hukuksuzluğu çok daha vahim bir boyuta taşıdığını söylüyor.

Muğla Çevre Platformu, İkizköy Çevre Komitesi, İklim Adaleti Koalisyonu, Ekoloji Birliği ve Muğla Su İnisiyatifi‘nin çağrıcısı olduğu imza kampanyasında; yargı kararının uygulanarak termik santrallerin kapatılması ve santrallere yapılan su tahsislerinin iptali talep ediliyor.

Daha önce aynı taleplerle verdikleri dilekçelere yasal süre içerisinde yanıt verilmediği için yurttaşlar ve sivil toplum örgütleri ayrıca DSİ’ye dava açmaya hazırlanıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.