ManşetTürkiye

Kalın: Allah’ın evinde protokol olmaz, insanları Ayasofya’ya hazırladığımız liste ile alacağız

0

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 86 yıl sonra ilk kez 24 Temmuz’da ibadete açılacak Ayasofya’da yapılan hazırlıklara ilişkin açıklamalarda bulundu.

NTV canlı yanına konuk olan İbrahim Kalın, “Hazırlık yaparken salgın önlemlerini unutmamalıyız. Bu konuda vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz” dedi.

‘Katılımcılığı yüksek bir hazırlık yapıyoruz’

Namaza kısıtlı sayıda kişinin katılacağını belirten Kalın, “Burası Allah’ın evi, herkese açık. Oraya ibadete gelmek isteyen herkes tabii ki gelir. Yani ‘Sen gel, sen gelme’ denilecek bir durumdan bahsetmiyoruz. Ama sayı konusunda bir çalışma yapmak durumundayız bu salgın şartları içerisinde” ifadelerini kullandı.  Bunu protokol listesi, VIP listesi gibi ifade etmenin doğru olmadığını belirten Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü şunları söyledi:

Allah’ın evinde protokol olmaz, VIP, VIP olmayan ayrımı olmaz. Orada herkes eşittir. İslam kültüründe, inancında namazın esprisi de odur. Herkes bir safta eşittir, aynıdır. Öyle ifade etmemekte fayda var. Öyle bir kaygıyla da hareket edilmiyor. ‘Şunlar VIP, protokol, böyle gelsin’ şeklinde değil. Ama tabii mümkün olan en katılımcı temsili niteliği yüksek bir hazırlığın yapıldığını söyleyebilirim

‘Resimler perde, zemin halı ile kaplanacak’

Ayasofya’daki mozaik, fresk ve tasvirlerin kapatılmasıyla ilgili de açıklamada bulunan Kalın,   “Resimlerle ilgili Kültür Bakanlığımızın çalışması var, tamamlandı. Işık sistemi olmayacak bir perde ile kapatılması üzerinde çalışılıyor. Üzerinin kapanması, üzerinin sıvanması söz konusu değil. Çok hassas bir çalışma yürütülüyor, kimsenin endişesi olmasın. Zemin halı kaplanacak” dedi.

Neler yaşandı?

  • Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz Cuma günü 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı.
  • Kararın hemen ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini ve ibadete açılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı imzaladı. Karar, Resmi Gazete’de de yayımlandı.
  • Danıştay kararının ardından Erdoğan, televizyonlardan yayımlanan konuşmasında Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılmasının planlandığını açıkladı.
  • AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise Ayasofya’daki ikona ve fresklerin aynen korunacağını; namaz saatinde ya ışık ya perde sistemiyle kapatılacağını duyurdu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.