TürkiyeManşet

Çelik: Ayasofya’da evrensel mirası temsil eden ikonalar ve freskler korunacak

0

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sözcüsü Ömer Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Danıştay’ın kararı ve Cumhurbaşkanlığı’nın onayıyla 86 yıl sonra ibadete açılacak Ayasofya hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Çelik, “Ayasofya’nın evrensel mirasını temsil eden ikonalar, freskler aynen korunacak. Onlar namaz saatinde ya ışık ya perde sistemiyle kapatılacak” ifadelerini kullandı.

Böylece namaz saatleri dışında ziyaretçilerin ikona ve freskleri görebileceğini söyleyen Çelik “Daha önce burayı parayla ziyaret edenler, şimdi ücretsiz ziyaret edecek. Ayasofya cami olarak bütün insanlığa görkemini göstermeye devam edecek” dedi.

Fotoğraf: AA

Egemenlik haklarımızın doğal neticesi

Danıştay’ın verdiği kararı egemenlik hakkı olarak değerlendiren Çelik “Bu kararın çıkması kuşkusuz egemenlik haklarımızın doğal bir neticesidir. Türkiye, kendi mülkiyetinde olan bir mekanın nasıl kullanılacağına kendisi karar verir” ifadelerini kullandı.

Karara yönelik eleştirilere değinen AKP Sözcüsü, “Birilerinin karara aykırı sözü olabilir. Fakat bunu tutup da yabancı devletlerin argümanları üzerinden temellendirmenin çok yakışıksız olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

‘Yunanistan konuşmamalı’

Yunanistan’dan gelen tepkiler üzerine konuşan Çelik “Başkentinde cami olmayan tek AB ülkesi Yunanistan’dır. Osmanlı camilerine ve Osmanlı eserlerine karşı saygısızlık yapmakta birinci olan bir ülkedir. Hiç konuşmaması gereken bir ülke varsa o da Yunanistan’dır” dedi.

UNESCO yetkililerine sesleniş

Çelik, Ayasofya tartışmalarının sürdüğü sırada UNESCO tarafından verilen tepkiye yönelik ise şunları söyledi:

UNESCO yetkilileri şunu bilsinler, burasının evrensel mirasının korunması konusunda Türkiye her türlü iş birliğine açıktır ve Türkiye bu konuda alnı açık bir ülkedir, hiçbir şekilde bu konuda geri adım atan ya da bu mirası lekeleyen bir yaklaşım içinde hiçbir zaman olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır. Ayasofya’nın bütün özellikleri korunacaktır, bundan sonrasında daha iyi muhafaza edilecektir

‘Kültürel miras listesinden çıkarılacağını düşünmüyoruz’

Ayasofya’nın kültürel miras listesinden çıkarılacağını düşünmediklerini belirten Çelik “Şunu da unutmamak gerekir ki sadece Ayasofya Camisi değil onunla beraber orası kentsel arkeolojik sit alanı, Sultanahmet arkeolojik sit alanı, Süleymaniye koruma alanı, Zeyrek koruma alanı, İstanbul kara surları koruma alanı olmak üzere 4 alanı ihtiva edecek bir kompleksin içindedir Ayasofya’nın kültürel miras içerisine girmesi” dedi.

Çelik konuşmasına “Fakat birileri bizi bununla korkutuyorsa o kültürel miras listesiyle Ayasofya şereflenmez, o kültürel miras listesi Ayasofya ile şereflenmiştir. Ayasofya’nın şerefe ihtiyacı yoktur, tam tersine o miras listelerinin şerefe ihtiyacı vardır ve bunu da sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesi Ayasofya’dır” şeklinde devam etti.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.