KadınManşet

Araştırma: Kadınların yüzde 64’ü ‘her alanda şiddet var’ diyor

0
kadınlar ve şiddet

Ipsos‘un 31 ülkede gerçekleştirdiği “Dünya Kadınlar Günü” araştırması, kadınların şiddet konusundaki yaygın görüşlerini ortaya koyarken, hayatın her alanında eşitsizliğin yaygın olduğuna dikkat çekiyor.

kadınlar ve şiddet

Araştırmaya göre, kadınların yüzde 64’ü hayatın her alanında şiddete maruz kaldığını düşünüyor. Bu oran Türkiye‘de de aynı. Kadınların yüzde 67’si ise kadına yönelik şiddetin cezasız kaldığını savunuyor.

Araştırmada, kadınların iş hayatında karşılaştığı eşitsizliğe dair de çarpıcı veriler yer alıyor. Kadınların yüzde 40’ı iş hayatında eşit davranılmadığını düşünüyor. Aynı işe eşit ücret alan kadınların oranı ise sadece yüzde 59.

kadınlar ve şiddet

Ekofeminist kadınlar: ‘Doğaya kadına zulmün yeter! Yıkacağız seni ataerki!’
Erkek Şiddeti Çetelesi: Erkekler Şubat’ta 37 kadını öldürdü
TÜİK 2023 raporu: Tüm eğitim düzeylerinde kadınların maaşı erkeklerden daha az

Kadınların yarısı bile eşitliğe inanmıyor

Türkiye’de ise kadın-erkek eşitliğine inananların oranı son 2 yılda yüzde 2 azalarak yüzde 56’ya düştü. Kadınların yüzde 57’si çalışmak istediğinde ailesinden veya eşinden izin almaya mecbur.

İş yerinde kadınlara ve erkeklere eşit davranılmadığını düşünenlerin oranı yüzde 44. Eşit işe eşit ücret alan kadınların oranı ise yüzde 59.

kadınlar ve şiddet

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, araştırma sonuçlarını değerlendirirken şunları söyledi:

“Araştırmada “Erkekler kadın haklarını desteklemek için harekete geçmedikçe kadınlar benim ülkemde eşitliği sağlayamayacak” ifadesine katılanların oranı yüksek olmasına rağmen her dört kişiden biri de bu düşünceye katılmıyor, araştırmaya Türkiye’den katılanlar arasında da benzer bir oran var. Aynı araştırmada “Kadın-erkek eşitliğini teşvik etmek için benim alabileceğim aksiyonlar var” ifadesine katılıp katılmadıkları sorulduğunda da benzer yanıtlar ile karşılaşıyoruz. Bu konuda tam bir görüş birliği maalesef henüz oluşmamış görünüyor. Tam bir toplumsal konsensüs oluşmamasının bir sonucu olarak kadın-erkek eşitliği için alınması gereken yol uzun olmaya devam ediyor.”

Gedik, eşitlik için tüm toplumun seferber olması gerektiğini vurguladı ve şunları ekledi:

“Kadınlar eğitimde fırsat eşitsizliği, ekonomik bağımsızlıktan yoksunluk, hayatın pek çok farklı alanında şiddete uğrama gibi derin sorunlar ile karşı karşıya olmaya devam ediyorlar. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak önemli, böyle özel günler gündem yaratmak, farkındalık oluşturmak için faydalı elbette. Ancak bu sorunların üstesinden gelebilmek için tüm toplum olarak mücadele etmeliyiz.”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.