KadınManşet

Erkek Şiddeti Çetelesi: Erkekler Şubat’ta 37 kadını öldürdü

0
Erkek Şiddeti Çetelesi

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlerle oluşturduğu Erkek Şiddeti Çetelesine göre; erkekler Şubat 2024 boyunca en az 37 kadını öldürdü, en az 13 kadının ölümü ise basına “şüpheli” olarak yansıdı. Ocak’ta öldürülen 28 kadınla beraber erkekler, yılın ilk iki ayında 65 kadını öldürmüş oldu. Geçen yılın Şubat ayında öldürülen kadın sayısı, 11’di.

Yayınlanan rapora göre öldürülen kadınlardan en az altısı, koruma kararına rağmen öldürüldü. İki erkeğin ise cezaevinden izinli çıkarak cinayet işlediği belirtildi.

Erkeklerin 13 kadını “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, yedi kadını “borç para vermediği” ve “hırsızlık yapmak” için öldürdüğü ifade edilirken, erkeklerin 17 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı.

En az 25 kadını kocası, sevgilisi erkekler, dokuz kadını baba, torun gibi ailesinden erkekler, bir kadını damadı, iki kadını öldüren yakınlık derecesi basına yansımadı.

Kadınları öldüren en az 35 fail vardı. Sadece 14 fail tutuklandı. Yedi fail intihar etti. Üç fail hakkında soruşturma başlatıldı. Sekiz fail gözaltına alındı. Üç fail de kaçtı.

Erkekler, basına yansıyan bilgilere göre, Şubat 2024’te bir kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ayda bu sayı yine aynıydı.

Erkekler, Şubat’ta en az 43 kadını yaraladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı 40 idi. En az altı kadın ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. En az üç kadın koruma kararına rağmen erkeklerce yaralandı.

Erkekler,  12 “barışmak istemediği, ayrılmak istediği” için yaraladı. Erkeklerin 31 kadını neden yaraladığı bilgisi basına yansımadı. Erkekler, 37 kadını darp ederek, bir kadını kesici aletle yaraladı. Erkekler bir kadının da evini yaktı. Bir kadını da ateşli silahla yaraladı. Erkeklerin üç kadını nasıl yaraladığı bilgisi yansımadı.

Kadınları yaralayan en az 40 fail erkek vardı. Sadece üç fail tutuklandı. Üç failin hukuki süreci basına “kaçtı” diye yansıdı. Dört fail intihar etti. 16 fail hakkında yasal süreç başlatıldı. En az 14 fail hakkındaki hukuki süreç basına yansımadı.

Erkekler, Şubat’ta en az 34 kadını seks işçiliğine zorladı. Şubat 2024’te seks işçiliğine zorlanan 24 kadın Türkiye yurttaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.

Kadınları seks işçiliğine zorlayan 31 fail vardı. 23 fail tutuklandı, 8 fail gözaltına alındı.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.