İklim KriziManşet

BM: İklim krizi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiriyor

0
İklim krizi
Hawkantaki, Nijer. Fotoğraf: Jerome Delay / AP

Birleşmiş Milletler 5 Mart’ta yaptığı açıklamada, yoksul ülkelerde çiftlikleri ve kırsal evleri işleten kadınların iklim değişikliğinden daha fazla etkilendiğini ve kriz zamanlarında diğer gelir kaynaklarına uyum sağlamaya çalışırken ayrımcılığa maruz kaldıklarını söyledi.

Euronews’un aktardığına göre Gıda ve Tarım Örgütü‘nün (FAO) hazırladığı “Adaletsiz İklim” adlı yeni bir rapor, kadın reisli kırsal hanelerin, erkek reisli hanelere kıyasla sıcak dalgaları sırasında ortalama yüzde 8 daha fazla, sel sırasında ise yüzde 3 daha fazla gelir kaybettiğini ortaya koyuyor.

Roma merkezli FAO, dünya çapındaki 24 yoksul ve orta gelirli ülkede 100 bin kırsal haneyi araştırarak istatistiklere ulaştı. Ajans daha sonra bu verileri 70 yıllık yağış ve sıcaklık verileriyle birleştirdi. Raporda, iklim değişikliğini ele alma ve uyum stratejilerini teşvik etme planlarının çok azının kırsal kesimdeki kadınların ve gençlerin belirli hassasiyetlerinin dikkate alındığı dikkate değer bir şekilde belirtildi.

Ankete katılan ülkelerin ulusal iklim uyum planlarında yer alan 4 binden fazla önerinin yalnızca yüzde 6’sında kadınlardan bahsediliyor.

TÜİK 2023 raporu: Tüm eğitim düzeylerinde kadınların maaşı erkeklerden daha az
G20 ülkeleri iklim politikalarında toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetmiyor
1 Nokta 5: İklim krizi toplumsal cinsiyet eşitsizliğini nasıl körüklüyor?

Yoksulluk iklim krizinin etkilerini daha da derinleştiriyor

Raporda, pek çok yoksul ülkede kadınların toprak sahibi olma veya işleriyle ilgili kararlar alma konusunda ayrımcılığa maruz kaldığı belirtiliyor. Tarım ve hayvancılıkta verimliliği azaltan iklim krizleri sonucunda gelir kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışırken aynı zamanda bilgi, finansman ve teknolojiye erişimde ayrımcılıkla da karşılaşıyorlar.

FAO genel müdürü Qu Dongyu, “Konum, zenginlik, cinsiyet ve yaşa dayalı sosyal farklılıkların, kırsal kesimdeki insanların iklim krizinin etkilerine karşı savunmasızlığı üzerinde güçlü ancak tam olarak anlaşılamayan bir etkisi var. Bu bulgular, küresel ve ulusal iklim eylemlerinde kapsayıcılık ve dayanıklılık konularına önemli ölçüde daha fazla mali kaynak ve politika ilgisi ayırmaya yönelik acil ihtiyacın altını çiziyor” diyerek açıkladı.

Guterres: Toplumsal cinsiyet eşitliğine 300 yıl uzağız

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.