KadınManşet

Kadınlar ve lubunyalar 8 Mart’ta meydanlarda: İl il eylem takvimi

0

Kadınlar ve lubunyalar, erk yapının elinden almaya çalıştığı tüm hak ve özgürlüklerini yeniden dile getirmek, hükümete karşı kadın ve LGBTİ+ haklarının savunuculuğunu sokaklardan ve meydanlardan yapmak üzere 20 yıldır olduğu gibi yeniden bir araya geliyor.

Kadın mücadelesi ve LGBTİ+ mücadelesi birlikteliğinde, son yıllarda şiddeti artan polis müdehalesine karşı bir arada olacak kadınlar ve lubunyalar hükümetin sembolik olarak muhalif grupları almadığı Taksim Meydanı‘nda buluşacak. 21. Feminist Gece Yürüyüşü, İstanbul’da Taksim Meydanı’nda 19.30’da başlayacak.

8 Mart’ın simgesi: Feminist Gece Yürüyüşü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlenen ve bu sene 21. gerçekleştirilecek Feminist Gece Yürüyüşü, “Öfkeliyiz, yastayız… Feminist istandayız” sloganıyla geliyor.

Son senelerde İstanbul Valiliği tarafından yasaklanan ve bu nedenle polisin sert müdahalesiyle karşı karşıya kalan kadınlar İstiklal Caddesi boyunca ellerinde feminist mücadele bayrak ve patriyarkaya karşı yazılı dövizleriyle yürüyorlar.

Peki bu sene İstanbul’un dışında nerelerde yürüyüş gerçekleştirilecek?

Ankara

Ankara’da Ankara Kadın Platformu ve 19. Feminist Gece Yürüyüşü Örgütlenmesi’nin çağrısıyla bir araya gelinecek. Sakarya Meydanı’nda 19.00’da toplanılacak. Meydan’dan Yüksel Caddesi’ne kadar yürüyüş gerçekleştirilecek.

“İsyanımız yasımızı aşıyor kadın dayanışması yaşatıyor” şiarıyla sokaklara çıkacak kadınlar ve lubunyaların mesajıysa şöyle:

“Patriyarkal kapitalizmin ve erkek devletin kadın, doğa ve emek düşmanı rantçı politikalarına karşı birlikte yürüyor,
acımızı öfkemizi isyana dönüştürüyoruz!”

İzmir

İzmir’de yapılacak Feminist Gece Yürüyüşü ise 18.30’da eski Leman Kültür (Penguen Kitabevi- Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi) önünden başlayacak. İzmir Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada kadınlara şöyle seslenildi:

“İnsanca, güvenli, güvenceli bir yaşam için
Çocuklarımızı karanlığa teslim etmemek için buluşuyoruz.
Dayanışmayı büyütüyor, hesap sormak için bir araya geliyoruz!”

Antalya

Antalya’da Antalya Kadın Platformu tarafından yapılan çağrıda yürüyüş için Kışlahan Otel önünde saat 17.30’da toplanılacağı bildirildi. Yürüyüş ise Üçkapılar’dan başlayacak:

“Öfkemizle, isyanımızla kadın dayanışmamızı örüyor, öldüren düzeninizi yıkıyoruz!”

Adana

Adana Kadın Platformu ise Feminist Gece Yürüyüşü’ne “Yıktığınız hayatları dayanışma ile yeniden kurabilmek için ellerimizi birleştiriyoruz” ifadeleriyle çağırdı. Adana yürüyüş öncesinde 17.30’da İnönü Parkı’nda buluşulacak. Basın Açıklaması Atatürk Parkı’nda okunacak.

Aydın

Aydın’daki Feminist Gece Yürüyüşü için ise 18.00’da Bülent Ecevit Parkı’nda buluşulacak. 18.30’da Park’tan Deniz Bank önüne kadar yürüyüş gerçekleştirilecek. 19.00’da ise basın açıklaması yapılacak. Aydın Kadın Dayanışma Platformu yürüyüşe ilişkin şu çağrıda bulundu:

“Patriyakal kapitalizme, erkek devlet şiddetine, rant’a, yıkımlara karşı kadın dayanışmamızla yaşatacağız!”

Balıkesir

Balıkesir’de ise Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda 18.00’da bir araya gelinecek.

Bodrum

Bodrum’da ise Tepecik Cami Meydanı’nda 17.30’da bir araya gelinecek. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla yapılacak yürüyüş için ise şu çağrı yapıldı:

“Depremin değil siyasetin yerle bir ettiği yaşamlarımızı savunmak için feminist mücadelemizin yarattığı dirençle özgür bir yaşamı birlikte kurmak için 8 Mart’ta yıkıma, talana, ayrımcılığa, ve eşitsizliğe karşı alanlarda ve meydanlardayız.”

Bursa

Bursa Kadın Meclisi ise 8 Mart’ta Fomara Meydanı’nda saat 18.30’da buluşma çağrısı yaptı. “Depremde ölüme de, kadın cinayetlerine de dur demek için buluşuyoruz” denilen açıklamada kadınlara şöyle seslenildi:

“Sen de gel, mücadelemiz büyümüz.”

Çanakkale

Çanakkale’de ise 19.30’da İskele Meydanı’nda buluşulacak. Çanakkale MUAF LGBTİA+ Feminist Dayanışması yürüyüşe şu ifadelerle çağırıyor:

“Acımız ve öfkemiz büyük! Kadınlar ve lubunyalar olarak yaşamın bütün alanlarında varız, var olmaya devam ediyoruz. Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmedik, terk etmiyoruz!”

Çorum

Çorum Kadın Meclisi çağrısıyla Çorum’da yapılacak yürüyüş için ise Kader Meydanı’nda saat 18.30’da buluşulacak.

Denizli

Denizli’de ise 18.30’da Denizli Valiliği önünde buluşulacak.

Eskişehir

Kadınlar ve Lubunyalar Eskişehir’de 18.30’da Espark Bağlar kapısında yürüyüş için bir araya gelecek. Yürüyüş Eskişehir Demokratik Kadın Platformu çağrısıyla gerçekleştirilecek.

Kocaeli

Kocaeli’de ise Gebze Kent Meydanı’nda saat 19.00’da bir araya gelinecek.

Muğla

Muğla’da da Fethiye Kültür Merkezi önünde saat 18:30’da toplanılacak.

Samsun

Samsun’da ise Küçükpazar (Eski Vergi Dairesi) önünde 18:00’de buluşulacak.

Mersin

Mersin’de ise kadınlar ve lubunyalar dokuzuncu kez Feminist Gece Yürüyüşü’nde buluşacak. Kushimoto Sokağı’nda saat 19.00’da buluşulacak.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.