ManşetKadınVideo

Kadınlar soruyor: Geliyor musun?

0

Feminist Gece Yürüyüşü‘ne bir hafta kala kadınlar, kadınlara “Geliyor musun?” diye soruyor. Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nde düzenlenen ve son yıllarda polisin sert müdahaleleri altında gerçekleştirilen  Feminist Gece Yürüyüşü‘nün ilk videosunda, kadınlara ataerkil düzenin kadına çizdiği ev sınırları içerisinden çıkıp birlikte dayanışma çağrısında bulunuluyor.

19 senedir gecelerde, meydanlarda ve Taksim’de gerçekleştirilen Feminist Gece Yürüyüşü’nün 20. yılında kadınlar, erkin onlardan aldıklarını geri almak için saat 19.30’da Taksim’de bir araya geliyor. Birçok farklı şehirde gerçekleştirilen yürüyüş, Taksim’deki Fransız Kültür Merkezi önünden başlatılarak İstiklal Caddesi boyunca sürdürülüyor.

Patriyarkaya, heteroseksizme, iktidara ve bütün erk yapılara karşı feminist mücadelede kazanımlara yenilerini katmak için kadınları sokağa çıkmaya çağıran, feminist ve lgbti+ filmlerden sahnelere de yer verilen video şöyle:

Feminist Gece Yürüyüşü videosu sosyal medyada da dolaşıma sokuldu. Birçok sosyal medya kullanıcısı videoya yanıt olarak yürüyüşte patriyarkaya karşı kadın mücadelesini desteklemek üzere yürüyüşe geleceğini söyledi. Videoda bazı sahneleri yer alan filmler ise şöyle:

Öte yandan 8 Mart’ta ritme uygun zıpladıkları için feministler yargılanıyor. 19. Feminist Gece Yürüyüşü’nde “Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip’tir” şeklinde slogan attıkları için “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ile suçlanıp gözaltına alınan kadınların davası öncesi Çağlayan‘da bulunan İstanbul Adliyesi önünde görüntü vererek “Dünyayı durdurmak için zıplamaya devam ediyoruz” dediler.

Dünya Kadınlar Günü ne zamandan beri yapılıyor?

1908’de New York’ta 15 bin çalışan kadın ideal yaşam şartlarına uygun çalışma düzeni için ayaklanmış, ardından 1909’da Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart’ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etmişti. Uluslararası etkinlikler ise 1911’de başladı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.