KadınManşet

Kadın+lar 25 Kasım’da meydanlarda: Şehir şehir, sokak sokak isyan takvimi

0
Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org
Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Kadınlar ve LGBTİ+’lar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde sokaklara çıkmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin dört bir yanında bir araya gelecek kadınlar, patriyarkaya, erkek şiddetine, aile dayatmasına, istismara, heteroseksizme ve erkle birlikte yaratılan tüm baskılara, dayatmalara karşı ses çıkaracak.

İstanbul’da Cumartesi günü (25 Kasım) gerçekleştirilecek yürüyüşün toplanma yeri Mecidiyeköy olacak. Yürüyüş 16.00’da Mecidiyeköy meydanında gerçekleştirilecek.

İstanbul

İstanbul’da kadınlar ve LGBTİ+’lar 25 Kasım’da patriyarkaya, erkek şiddetine, aile dayatmasına, istismara, heteroseksizme ve erkle birlikte yaratılan tüm baskılara, dayatmalara karşı 16.00’da Mecidiyeköy’den ses çıkaracak.

Kadınlar Birlikte Güçlü grubu tarafından yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi:

“Hangi aile kutsal!?

Çocuk bakımı, yaşlı bakımı, temizlik, herkesin hayatını düşünmek derken emeğimizin görünmezleştiği ve karşılıksız sömürüldüğü aile mi

Aile içinde emeğimiz gasp ediliyor!

Hangi aile kutsal!?

Bize çocukluğumuzdan itibaren nasıl davranmamız gerektiğini söyleyen, dayatan; arzularımızı, isteklerimizi, varoluşumuzu yok sayan aile mi?

Aile dışında hayat var!

Hangi aile kutsal?

Kadınları öldüren, şiddet uygulayan erkeklerin reis olduğu aileler mi?

Ailenin içinde kadın cinayetlerinin failleri var.

Hangi aile kutsal!?

6 yaşından itibaren bir çocuğu istismar eden, istismarı gizleyen, “dinimiz” diyerek savunan aile mi?

Aile içinde çocuk istismarı var!

Sömürünün, istismarın, şiddetin olduğu hiçbir aile kutsal; bu yeniden tanımlamalar da kadınların, çocukların, Lgbti+ların iyiliği için değil.

Kadınların şiddete maruz kaldığı, emeğinin sömürüldüğü, öldürüldüğü heteroseksist aile dayatmasına karşı 25 Kasım’da Mecidiyeköy’deyiz!”

Ayrıca İstanbul’da 26 Kasım’da da Kadın Meclisleri tarafından 14.00’da Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde bir buluşma gerçekleştirilecek.

Kadıköy İskele Meydanı’nda 15.00’da basın açıklaması gerçekleştirilecek:

“Laikliğe, Medeni Kanun’a, anayasal işleyişe, 6284’e yapılan saldırılara karşı 12 Kasım’da Kartal’da Laiklik ve Özgürlük için Kadın Yürüyüşü’nü coşkuyla gerçekleştirdik. Yüzlerce kadınla birlikte laiklik ve özgürlük bayrağını dalgalandırdık. Kartal’dan aldığımız coşkuyla şimdi Türkiye’nin birçok ilinde 25 Kasım’a yürüyoruz. Her yıl olduğu gibi Türkiye’nin dört bir yanında meydanlarda olacağız.

Şüpheli kadın ölümlerinin arttığı, kadınların yüksekten düşerek öldüğü bugünlerde “İntihar Denileni Şüpheli Bırakmayacağız” diyoruz. Her ay tuttuğumuz verilerde görüyoruz ki şüpheli kadın ölümü verileri kadın cinayeti sayısına yaklaşıyor. Toplum yıllar süren mücadelemiz sonucu kadın cinayetlerine nasıl tepki veriyorsa şüpheli kadın ölümlerine de artık aynı tepkiyi veriyor.

25 Kasım 1960’ta öldürülen Mirabal Kardeşler’in ardından süren mücadeleyi devam ettiriyoruz. Kadına yönelik şiddeti, kadın cinayetlerini, şüpheli kadın ölümlerini yeryüzünden silene kadar durmayacağız. Tüm kadınları beraber yürümeye çağırıyoruz.”

Ankara

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi de 24 Kasım Cuma günü 11.00’da Ankara Adliyesi 4 Nolu Ek Hizmet Binası/ Söğütözü – Aile Mahkemeleri önünde buluşma çağrısı yaptı:

Ankara Kadın Platformu ise 25 Kasım Cumartesi günü saat 16.00’da bir araya gelerek savaşa, krize, yoksulluğa ve erkek-devlet şiddetine karşı Kolej Meydanı’nda tek yürek olacak. 

Çanakkale 

Çanakkale’de ise eylem çağrısı şu sözlerle yapıldı: 

“Şiddetin büyüdüğü, ekmeğin küçüldüğü bu düzene artık yeter!”

25 Kasım’da yürüyüş 13.00’da Golf Çay Bahçesi yanında gerçekleştirilecek. 

“Şiddete, gericiliğe, savaşa, yoksulluğa karşı, haklarımıza, yaşamlarımıza, geleceğimize sahip çıkmak için şiddetin büyüdüğü, ekmeğin küçüldüğü karanlığa inat eşit, özgür, savaşsız, laik bir yaşamı kuracağız! Birlikte kazanacağız, kadınlar kazanacak.” 

Mersin

Kadınlar ve LGBTİ+’lar Mersin’de 25 Kasım için çağrı yaptıkları, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nde Mersin Emniyeti’nin saldırısına uğradı.

Mersin’de kadınlar 25 Kasım’da 18.30’da Kushimota’da bir araya gelecek. Kadın+’lar “Erkek şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı Kasım’da da isyanımızla sokaktayız” dedi.

Ayrıca Mersin, Tarsus’ta, 25 Kasım Cumartesi günü 15.00’da Yarenlik Alanı Halk Eğitim Merkezi önünde bir araya gelinecek.

Aydın

Aydın’da ise 25 Kasım’da saat 17.00’da Kuşadası, Bülent Ecevit Parkı’nda bir araya gelinecek. Yürüyüş için şu çağrıda bulunuldu:

“Mücadelemiz, dayanışmamız sürüyor. Yan yana gelmek, kalabalığımızdan güç bulmak için bu sene de meydanlardayız.”

İzmir

İzmir’de kadınlar ve LGBTİ+’lar Narlıdere’den, Buca’dan, Konak’tan, Bornova’dan, Karşıyaka’da, Çiğli’den, Menemen’den, Aliağa’dan bir araya gelecek. Buluşma 25 Kasım’da saat 17.00’da Alsancak İzban önünde gerçekleştirilecek.

“Yoksulluğa, savaşa, kurumsallaşmış şiddete karşı öfkemizi örgütlüyor ve isyanımızla 25 Kasım’a gidiyoruz.”

Hatay

Hatay’da ise 25 Kasım’da saat 14.00’da Harbiye yolu üzerinde, Ziraat Bankası önünde bir araya gelinecek. Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü grubu buluşmaya şu ifadelerle çağrıda bulundu:

“Şiddetinizle barışmayacağız, yeni bir yaşamı biz kadınlar kuracağız!”

Eskişehir

25 Kasım’da Eskişehir’de buluşma noktası Espark Bağlar Kapısı. Burada saat 15.00’da bir araya gelecek kadın+lar “Savaşa, şiddete ve yoksulluğa karşı mücadelemiz var’ demek için alanlarda olacağız” diyerek çağrıda bulundu. 

Denizli

Denizli’de gerçekleştirilecek eylem, 25 Kasım Cumartesi günü 17.45’te Candoğan Parkı’nda başlayacak. 18.00’da Çınar Meydanı’nda yürüyüş gerçekleştirilerek basın açıklaması yapılacak. 

Adana 

Adana’da ise 24 Kasım’da Atatürk Parkı’nda bir araya gelinecek. Saat 17.30’da kadınlar ve LGBTİ+’lar “Katledilen kadınları aklınıza mıhlama gibi kazıyacağız” diyerek kadın mücadelesine meydanlarda sahip çıkacak. 

Bursa

Bursa’da “Kadınlar eşit,özgür bir ülkede barış içinde yaşamak istiyor. Kadın kadının yurdudur, birbirimize sarılıp kız kardeşlik bağını güçlendiriyoruz. 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününde savaşa, şiddete, yoksulluğa karşı sokaktayız!” çağrısı yapılan buluşma, Fomara Meydanı’nda 17.00’da gerçekleştirilecek. 

Muğla

Muğla’daki kadın+ eylemi ise 13.00’da başlayacak. 12.30’da Demokrasi Evi’nde buluşacak kadın+lar eylemin ardından 13.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda Kadın, Yaşam, Özgürlük Ağacı Buluşması gerçekleştirecek. 

Mardin

Mardin’deki buluşma ise Cumhuriyet Meydanı’nda 14.00’da gerçekleştirilecek:

“İntihar denileni,  şüpheli bırakmayacağız. Kadın cinayetlerini durduracağız.”

Gaziantep

Gaziantep’deki buluşma da 25 Kasım’da Yeşilsu Meydanı’nda 17.30’da gerçekleştirilecek.

Konya

Konya’da 25 Kasım’da isyanın gerçekleştirilecek nokta Zafer Kırmızı Çarşı karşısı olacak. Gedavet’te de basın açıklaması gerçekleştirilecek. 

İzmir

İzmir’de kadınlar ve LGBTİ+’lar Alsancak’ta 17.00’da Eski Leman Kültü önünde bir araya gelecek:

“Savaşa, işgale, erkek-devlet şiddetine, yoksulluğa, sömürüye, homofobiye ve gericiliğe karşı kadınlar her yerde mücadelede! İşyerlerinden, mahallelere, okullardan meydanlara 25 Kasım’da Alsancak’a…”

Antalya

Antalya’da ise kadın+lar 25 Kasım’da saat 14.00’da Aydın Kanza Parkı’nda bir araya gelecek. 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.