DünyaEnerjiGünün ManşetiManşet

Japonya, Sinop Nükleer Santral Projesi’nden çekilmenin arifesinde!

0

Japon Hükümeti ile Mitsubishi Şirketi’nin Sinop Nükleer Santral Projesi’nden çekilme sürecine girdiği öğrenildi. Bu kararın nedeni ise Temmuz ayında santralin inşaat maliyetlerinin iki kat artarak  44 milyar dolara ulaşmasından sonra Türkiye ile Japonya arasında projenin geleceğine yönelik bir anlaşmaya varılamamış olması.   

Yaklaşık 1 milyon ağacın kesilmiş olduğu haliyle İnceburun

Japon Nikkei gazetesinin haberine göre Mitsubishi Şirketi’nden üst düzey bir yetkili, nükleer santralden vazgeçilse bile Japon Hükümeti’nin  enerji sektöründe başka alanlarda Türkiye ile yatırım ve işbirliğine devam etmek arzusunda olduğunu söyledi. Bu açıdan, daha ekonomik rakamlarda bir işbirliği için nükleer santral yerine düşük karbon emisyonlu bir termik santral projesi de olasılık dahilinde !

Türkiye ve Japonya hükümetleri arasında Sinop Nükleer Santral Projesi için imzalar 2013 yılında atılmıştı. Mitsubishi Şirketi’nin Fransız Areva (sonradan Framatom) ile kurduğu Atmea şirketinin denenmemiş Atmea 1 reaktörlerinin kullanılmasına karar verilen santralin inşaatına 2017 yılında başlanacaktı ama başlanamadı. İlk reaktörden elektrik üretimine ise 2023’te  başlaması öngörülüyordu.

Yaklaşık dört yıldır zemin etütlerine devam edilen, yer lisansı dahi alınmamış olan Sinop’ta bu nükleer santral projesi için yüzbinlercesi son bir yılda olmak üzere dört yılda neredeyse 1 milyon ağaç kesildi.

Türkiye’deki projenin iptaliyle Japon Hükümeti’nin nükleer endüstri ile iş birliği yaparak üstlendiği yurt dışı projelerinden yalnızca Hitachi’nin Birleşik Krallık’ta kurmaya çalıştığı santral kalmış olacak. 

 

(Nikkei, Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.