Japonya‘da 1 Ocak’ta meydana gelen depremde ölenlerin sayısının 81’e yükseldiği belirtildi. Depremin ardından binlerce kurtarma görevlisi, Perşembe (4 Ocak’ta) öğleden sonrasına kadar süren üç günlük hayatta kalma süresi içinde olabildiğince fazla kişiyi kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Reuters’in haberine göre, Japonya Başbakanı Fumio Kishida bir basın toplantısında “Çöken binalarda hala kurtarılmayı bekleyen birçok insan var” dedi ve ekledi:
“Depremden bu yana geçen 72 saat içinde mümkün olduğunca fazla insanı kurtarmak için tüm çabalarımızı sarf edeceğiz.”
Öte yandan Japonya depreminin ardından Noto yarımadasında yaklaşık 600 artçı sarsıntının meydana geldiği belirtiliyor. Yolların kapanması ve depremden en çok etkilenen bölgelerin merkezi yerleşkelere uzak konumda bulunması, kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor. Ardı arkası kesilmeyen artçı depremler ise altyapının zarar görmesiyle ilgili endişeleri arttırıyor.

‣ Japonya’da depremin ardından ölü sayısı 64’e yükseldi
‣ Japonya depremi: Dünyanın en büyük nükleer santralinden radyoaktif su sızdı
Japonya depreminde yardım krizi
Felaketin üzerinden üç gün geçmesine rağmen, yetkililerin belirttiğine göre, soğuk hava koşulları nedeniyle yardım malzemeleri yavaş geliyor ve çoğu tahliye edilen kişi yemek, su, barınak ve iletişim imkanlarından büyük ölçüde mahrum kalmış halde.
Wajima şehrinin belediye başkanı Shigeru Sakaguchi, Çarşamba gününe kadar ulaştırılan üç bin öğün yemek ve beş bin şişe suyun, yardım arayan 11 bin tahliye edilen kişi için yetersiz olduğunu söyleyerek “Öncelikli sorun yollar -kesilen yollar- yardım malzemelerinin yanı sıra elektrik, su, mobil sinyaller ve diğer hayati altyapıların iyileştirilmesini engelliyor” dedi.
Belediye başkanları ise bazı yardımların geldiğini kabul ediyor ancak daha fazlasına ihtiyaç duyduklarını söylüyor. İnternet erişimi, tıbbi malzemeler ve temiz tuvaletler gibi temel ihtiyaçların da eksik olduğu belirtiliyor.

Japonya hükümetinden yardım sözü
Hükümet, yerel makamlardan resmi talepler beklemek yerine yardım malzemelerini aktif olarak sağlama sözü verdi ve 1 Ocak’tan bu yana kurtarma operasyonları için görevlendirilen Öz Savunma Kuvvetleri üye sayısını beş katına çıkardı.
Bazı yardımlar karadan değil, deniz yoluyla teslim edildi; Sahil Güvenlik botları Çarşamba günü Wajima ve Suzu limanlarına ulaştı.
Ancak, Ishikawa Valisi Hiroshi Hase‘nin ilettiğine göre, Noto yarımadasının koylarında daha büyük gemiler, deprem sonrası deniz tabanının çökmüş olması nedeniyle demirleyemiyor.
Başbakan Kishida, Perşembe günü felaket yardımı için ulusal bütçeden yaklaşık 4 milyar yen (826 milyon TL) ayırmaya söz verdi.