DünyaManşet

Japonya’da depremin ardından ölü sayısı 64’e yükseldi

0
Japonya'da deprem

Japonya’nın Nato Yarımadası’nda meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle ölü sayısı bugün (3 Ocak’ta) 64’e yükseldi.

Yeni yılın ilk gününde yaşanan felaket, evleri yerle bir etti. Uzak bölgelere yardım ulaştırılamadı. Depremin ardından bölgede beklenen ağır yağışlar, heyelan riskini artırıyor ve kurtarma çalışmalarını daha da zorlu bir hale getiriyor.

Öte yandan depremin merkez üssüne yakın olan bölgelerde, hasar görmüş yollar ve altyapı sorunları, kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor. Reuters’in haberine göre, ilk depremin ardından iki gün geçmesine rağmen, bölgedeki tam hasar ve can kaybı hala netleşmiş değil.

Japonya'da deprem

Fotoğraf: Xinhua / Zhang Xiaoyu

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, yaptığı basın toplantısında, “Başlangıç depreminin üzerinden 40 saatten fazla zaman geçti. Bu, zamana karşı yürütülen bir mücadele ve şu an bu mücadelenin kritik bir anı” dedi. Hükümet, yardım malzemelerinin teslimi için bir deniz rotası açtı ve bazı büyük kamyonların daha uzak bölgelere ulaşabilmesini sağladı.

Japonya’da 7.6 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı
Japonya depremi: 30 can kaybı, 140’dan fazla sarsıntı
Japonya'da deprem

Fotoğraf: Xinhua / Zhang Xiaoyu

Japonya’da depremin yaraları sarılıyor

Öte yandan, bölge belediye başkanları, hükümetten yolları açmasını ve yardımı hızlı bir şekilde ulaştırmasını talep etti. Suzu Belediye Başkanı Masuhiro Izumiya, “Ölümden kılpayı kurtulanlar bile yiyecek ve su olmadan hayatta kalamaz” diyerek durumun ciddiyetini vurguladı.

Bu deprem, 2016’dan bu yana ülkede yaşanan en ölümcül deprem olarak kayıtlara geçti. Şu ana kadar 33 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve bazı bölgelerde su ve elektrik erişimi kesildi.

Gerçekleşen bu depremler, bölgede dört tektonik plağın kesiştiği ve “Ateş Çemberi” olarak bilinen deprem kuşağında yer alması nedeniyle sıkça maruz kalınan felaketlerin en yenisi. Ülkede her yıl yüzlerce deprem meydana gelirken, birçoğu ciddi hasara yol açmıyor. Ancak son deprem, halkın ve yetkililerin etkili müdahalesi sayesinde bazı sonuçların hızlıca önlenmesine rağmen, yüksek can kaybına neden oldu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.