EkolojiFoto GaleriManşet

İzmit Körfezi alg patlaması nedeniyle kahverengiye büründü

0

İzmit Körfezi‘nin bir bölümü alg çoğalması nedeniyle kahverengiye büründü. Sahil şeridinin büyük bir bölümünde yaşanan renk değişimiyle su yüzeyinde çok sayıda denizanası olduğu görüldü.

DHA‘nın aktardığına göre; sudan alınan numuneleri inceleyen ve yaşanan olayın geçmiş yıllarda da belirli mevsimlerde İzmit Körfezi‘nin belirli noktalarında görülen alg çoğalması olduğunu ifade eden, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, “Zaman zaman İzmit Körfezi’nde bu renk değişiklikleri ile karşılaşıyoruz maalesef. Büyük ölçüde bu besleyici element girdilerinin arttığı ve uygun oşinografik koşulların olduğu dönemlerde görülen aşırı alg çoğalması olarak adlandırabiliriz” dedi.

Fotoğraf: DHA

Belirli dönemlerde mevsimsel değişikliklere bağlı bu durumun ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Ergül, “İnsan sağlığına doğrudan bir etkileri yok, ancak deniz içerisinde yaşayan diğer organizmalara doğrudan ya da dolaylı olarak zarar vermeleri potansiyel olarak mümkün” ifadelerini kulladı.

Burdur Gölü’nün olağanüstü kirli hikayesi
Konya’daki Küçük Göl’de siyanobakteri artışı erken başladı
İklim krizi yeni hastalıklara kapı açacak, var olanları kötüleştirecek
Yeşilırmak yok olma tehlikesi altında: Zehir etkili algler görüldü
İznik Gölü’nde siyanobakteri istilası: Göle girmek yasaklandı

Fotoğraf: DHA

Belirli bir süre sonra yaşamları sona erdiğinde bu organizmaların parçalanmaya başlayacakların belirten Prof. Dr. Ergül, “Parçalanma süreçleri oksijen tüketen süreçlerdir. Dolayısıyla su içerisindeki oksijen derişimini azaltacaklar dolayısıyla diğer organizmaların da bundan olumsuz etkilenmesine neden olacaklar” dedi.

Fotoğraf: DHA

Alg çoğalması olayının geçmiş yıllarda İzmit Körfezi’nde görülen deniz salyası oluşumunun sebeplerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ergül, şunları kaydetti:

Fotoğraf: DHA

“Bu organizmalar geçtiğimiz yıllarda deniz salyası oluşumuna katkı veren organizmalar arasında yer alıyor. Tabi sadece bunlar değil, başka gruplar da var buna neden olan. Ancak bu organizmalar da deniz salyası üretiyorlar ve dolayısıyla eğer sayıları aşırı çoğalırsa deniz salyası oluşumuna da katkıları daha fazla olur.”

Fotoğraf: DHA

Mavi yeşil algler, siyanobakteriler, nedir, neden oluşur?

Sucul ortamda bulunan siyanobakteri varlığının hızlıca artışı “bloom” (çiçeklenme) olarak adlandırılıyor. 

Ortamda fazlaca bulunmaları suyun fiziksel ve kimyasal özelliklerinde bozuşmalara neden olurken, bu bozulmalar sonucunda oluşan kirlilik de ortamda yaşayan su canlıları ve suyla temas eden insanların sağlığını da olumsuz etkiliyor.

Comments

Comments are closed.