İznik Gölü’nde alg patlaması yaşandı, belediye başkanı ve işletmeciler memnun!

İznik Gölü'nü, suyun oksijenle temasını kesen ve canlı yaşamına büyük tehdit oluşturan alg tabakaları kapladı. Gölün aldığı yeşil renk ise belediye başkanı ve çevrede iş yapan esnafı mutlu etti; 'bu muhteşem güzelliği' görmek için daha fazla turist davet ettiler.

Türkiye’nin en büyük tatlı su varlıklarından İznik Gölü’nde alg (deniz yosunu) patlaması meydana geldi. Göl turkuaz renge büründü.

Alg patlaması, ‘suda azot ya da fosfor gibi besin maddelerinin artması nedeniyle deniz yosununun çoğalması’ olarak tanımlanıyor. Temel nedeni, tarım ve insan faaliyetleri.

Su seviyesinin düşmesinin de alg patlaması üzerinde etkisi var. Küresel iklim değişikliğinin en önemli etkisinden birinin yağış rejiminin değişmesi. Artık çok daha az yağış düşmesinin yanı sıra atmosferik havanın ısınması, aşırı sıcaklara bağlı buharlaşmanın artması, bu tip göllerde su seviyesinin daha çok düşmesine sebep oluyor.

Oksijensiz kalan suda canlı yaşamı da yok oluyor

Özellikle son 40-50 yıldır, iklim değişikliğinin sonuçları, su kaynaklarına giren büyük miktarda azot ve fosfor nedeniyle bu tür alg patlamalarını çok daha sık yaşıyoruz.

Marmara Denizi’nde alg patlaması: Erdek sahilleri kahverengiye büründü
Uluabat Gölü’nde alg patlaması: Nedeni insan faaliyetleri ve küresel ısınma
İzmit Körfezi alg patlaması nedeniyle kahverengiye büründü
İzmir Körfezi’nde alarm: İlk kez müsilaj ve mikro algler bir arada görüldü

Algler, sudaki oksijen oranını düşürdüğü için göldeki canlıların hayatını tehdit ediyor, zira algler şu anda İznik Gölü’nde olduğu gibi yüzeyde bir tabaka oluşturuyor.  Bu da ışığın dibe girişini, dolayısyla fotosentez yapan organizmaların bunu yapamaması anlamına geliyor. Bunun sonucunda da oksijen üretimi azalıyor.

Ayrıca aşırı çoğalan algler, bir süre sonra ölerek organik materyal olarak dibe çöküyor. Bu da bakteri faaliyetini artırıp, sudaki oksijeni de tüketebiliyor. Temizlenmeleri de mümkün değil. Bazı durumlarda da yine alglerin çoğalmasına bağlı olarak aşırı oksijenlenme de görülebiliyor. Bu da zararlı.

Bir diğer risk ise karaciğer üzerinde etkili olduğu tespit edilmiş olan bir toksinin göldeki balıklara, buradan da balıkları tüketen insan ve kuşlara geçmesi. 

Göl oksijensiz, başkan memnun

İznik‘in AKP‘li Belediye Başkanı Mehmet Kağan ise “bu doğa olayının” bölgedeki turizme olumlu katkı sağladığını söyledi: “Halkımız ve misafirlerimiz bu güzel manzaranın tadını çıkarıyor” diyen Kaan’a göre, gölün bu “olağandışı güzelliği”, İznik’in tanıtımına büyük katkı sağlıyor.

Alg patlamasından göl çevresindeki esnaf da mutlu. Bunlardan biri olan plaj işletmecisi Bekir Uslu da her yıl bu zamanlar gölün turkuaz renge büründüğünü belirterek  “Ziyaretçilerde artış var. Özellikle fotoğrafçılar çok ilgi gösteriyor” dedi ve herkesi “bu muhteşem güzelliği” görmeye davet etti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR