İzlanda‘nın Reykjanes Yarımadası‘ndaki volkan, üç hafta içinde ikinci kez patladı.
Ülkenin Meteoroloji Ajansı‘na göre, bölgede sabah 05:30 civarında peş peşe depremler meydana geldi ve yarım saat sonra da volkan lav püskürtmeye başladı.
Yaklaşık üç kilometrelik bir yarıktan 80 metre kadar yukarı yükselen lavların şu an için yerleşim birimlerini ve yakındaki elektrik santralını tehdit etmediği belirtiliyor. Uçuşların da yanardağ patlamasından etkilenmediği açıklandı. Başkent Reykjavik’teki Uluslararası Keflavik Havalimanı’nın henüz açık ancak volkanın patladığı bölgenin yakınındaki turistik kaplıca bir kez daha kapatıldı.
İzlanda’nın güneybatısında bulunan Reykjanes Yarımadası’ndaki volkanik sistem, son yıllarda aktifleşmiş durumda.
My view from the ✈️ as we took off from #Reykjavik this morning. Incredible to see the power of nature like this. #Iceland #eruption #volcano 🌋 pic.twitter.com/vocMS9PuN1
— Dr Bryony Mathew (@BryonyMathew) February 8, 2024
Gezegen ısındıkça volkanik patlamalar artıyor
Uzmanlar, iklim değişikliğinin volkanik patlamaların sıklığını etkilediğini tespit etmiş durumda. İklimdeki nispeten küçük boyuttaki değişiklikler bile önemli bir etkiye sahip.
Bilim insanları, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak buzullar eridikçe volkanik patlamaların da artma eğiliminde olduğuna dikkat çekiyor. 2022 yılında yapılan bir araştırmada özellikle yaklaşık 5.500-4.500 yıl önce İzlanda’da meydana gelen patlamalar inceleme alanı olarak seçilmiş; bilim insanları volkanik kayıtları buzul örtüsüyle karşılaştırdıklarında, iklim soğuyup buz tabakaları genişledikçe patlamaların sayısının ciddi ölçüde azaldığını tespit etmişti.
‣ Gezegen ısındıkça volkanik patlamalarda artışa hazır olun!
Almanya’daki Heidelberg Üniversitesi‘nde görevli yanardağ bilimci Julie Schindlbeck, çalışmanın “buz hacmindeki en küçük değişikliklerin bile volkanik faaliyetleri etkileyebileceğini” gösterdiğini söylemişti.