DünyaManşet

İzlanda’da Grindavik yakınlarında volkanik patlama

0
İzlanda

İzlanda‘nın Grindavik kasabası, yanardağın patlaması sonucu lavların etkisi altında kaldı. Bu patlama, 2021’den bu yana ülkede meydana gelen beşinci volkanik patlama olarak kayıtlara geçti. İzlanda Meteoroloji Ofisi (IMO), patlamanın 14 Ocak’ta sabah saatlerinde, yerel halkın tahliyesinden kısa bir süre sonra başladığını duyurdu.


BBC
‘nin haberine göre; kasabaya ulaşan lavlar, bölgede yaşayanları tehdit eden yangınlara yol açtı. İzlanda Cumhurbaşkanı Gudni Johannesson, durumla ilgili yaptığı açıklamada, hiçbir vatandaşın hayati tehlikesinin bulunmadığını belirtti. Yerel yetkililerin verdiği bilgiye göre, Cumartesi günü (13 Ocak) kasabada yaşayan yaklaşık 100 kişi tahliye edilmişti. Tahliye, bilim insanlarının kasabanın altında artan sismik faaliyetlere yönelik uyarıları üzerine gerçekleşti.

İzlanda volkanik patlamaya hazırlanırken yüzlerce depremle sarsılmaya devam ediyor
İzlanda

Fotoğraf: Halldor Kolbeins / AFP

Gerçekleşen volkanik aktivite, İzlanda’nın “Atlantik ortası sırtı” üzerinde yer almasından kaynaklanıyor. Bu konum, Kuzey Amerika ve Avrasya tektonik levhalarının ayrıldığı noktada bulunuyor. Levhaların ayrılması, yerkabuğunun altındaki magmanın yüzeye çıkmasına neden oluyor, bu da İzlanda’yı deprem ve volkan bölgesi yapıyor. Ülkede 33 aktif volkanik sistem bulunuyor.

İzlanda medyası tarafından yayınlanan görüntülerde, gün doğumunda gökyüzüne turuncu lavların fışkırdığı görüldü. Yetkililer, lavların kasabaya ulaşmasını önlemek için toprak ve kayalardan oluşan bariyerler inşa etmişti, ancak bu bariyerler son patlamada aşıldı. İzlanda Meteoroloji Ofisi, bariyerlerin lavların çoğunun kasabaya ulaşmasını engellediğini bildirdi.

‣İzlanda’daki yanardağ patlaması hava kirliliği uyarılarını beraberinde getirdi
Gezegen ısındıkça volkanik patlamalarda artışa hazır olun!
Tonga yanardağı patlaması küresel iklimi etkileyebilir mi?
İzlanda

Fotoğraf: Halldor Kolbeins / AFP

Ayrıca, Reykjanes Yarımadası‘ndaki 30 bin kişiye elektrik ve su sağlayan Svartsengi Jeotermal Tesisi de risk altında. Yetkililer, tesisi korumak için Kasım ayından bu yana bir duvar inşa ediyor. Grindavik dahil Reykjanes Yarımadası’nda Mart 2021’e kadar sekiz yüzyıl boyunca herhangi bir patlama yaşanmamıştı. Bu son patlama, bölgedeki jeolojik aktivitenin devam ettiğini gösteriyor. Havayolu trafiğinin volkanik aktiviteden etkilenmediği bildirildi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.