DünyaManşet

İzlanda’daki yanardağ patlaması hava kirliliği uyarılarını beraberinde getirdi

0
Fotoğraf: İzlanda Meteoroloji Genel Müdürlüğü

İzlanda‘nın güneybatısındaki Reykjanes yarımadasında meydana gelen patlama, haftalar süren şiddetli deprem ve sarsıntıların ardından gerçekleşti. Ülkenin meteoroloji ofisi, Pazartesi günü (18 Aralık) patlayan yanardağdan kaynaklanan kirliliğin İzlanda’nın başkentini vurabileceğini söyledi.

Dumanların 19 veya 20 Aralık’ta Reykjavik’e ulaşacağı belirtilmişti. Lav akıntısının tehdit ettiği bir balıkçı kasabası olan Grindavik‘ten geçen ay yaklaşık dört bin kişi tahliye edilmişti.

ABC News’in aktardığına göre; Arizona Üniversitesi’nden volkanolog Christopher Ham, volkanik gazın muhtemelen “çok fazla toksik madde, özellikle de kükürt” içerdiğini söyledi ve ekledi:

“Yerel olarak çok tehlikeli olabilir.”

Gezegen ısındıkça volkanik patlamalarda artışa hazır olun!
Tonga yanardağı patlaması küresel iklimi etkileyebilir mi?

Fotoğraf: Oskar Grimur Kristjansson

BBC’nin aktardığına göre; Grindavik yakınlarında yaşayan bir vatandaş Pazartesi gecesi “çılgın” ve “korkutucu” manzaralar gördüğünü ve Salı günü bile yanardağın patladığını görebildiğini söyledi.

İzlanda haftalardır volkanik faaliyetlere hazırlanıyor. Ekim sonundan bu yana Reykjavik çevresindeki bölgede deprem aktivitesinde bir artış yaşanıyor.

Patlama, Grindavik’in yaklaşık 42 km kuzey doğusunda bulunan Reykjavik’ten görülebiliyor.

Başkentte yaşayan ve patlamaya şahit olan bir İzlandalı da yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle kent yönünde gökyüzünün yarısının “kırmızıya büründüğünü” ve havaya yükselen dumanların görülebildiğini söyledi.

Salı günü, 20’li yaşlarında evli bir çift olan İngiliz turistler Amrit ve Peter, arka planda parlak turuncu lavların göründüğü bir selfie çekti. Peter, “Hiç korkmuyoruz, İzlandalı yetkililer bunu iyi idare ediyor ve bize bilgi vermeye devam ediyor. Kendimizi tamamen güvende hissediyoruz” dedi.

İzlanda’daki volkanik patlama turistler için gösteriye dönüştü

2010’da meydana gelen bir volkanik patlama kül bulutunun atmosfere birkaç kilometre yükselmesine neden olmuş ve Avrupa’da hava ulaşımının birkaç gün aksamasına yol açmıştı.

Volkanbilimci Dr. Evgenia Ilyinskaya, İzlanda’nın güneybatısındaki bu yanardağlar “fiziksel olarak aynı kül bulutlarını üretemediği için” 2010 yılındaki gibi bir aksaklık yaşanmayacağını söyledi.

İzlanda

Fotoğraf: Icelandic Coast Guard

Leeds Üniversitesi‘nde volkanoloji profesörü olan Dr. Ilyinskaya, yerel halkın yanardağın patlamasından hem “korktuğunu hem de patlamayı beklediğini” söyledi.

Ilyinskaya, yetkililerin popüler bir turizm merkezi olan Mavi Lagün de dahil olmak üzere evleri ve altyapıyı tahrip edebilecek potansiyel lav akıntılarına karşı hazırlık yaptıklarını da sözlerine ekledi ve şunları aktardı:

“Şu anda tehdit edici bir durum yok gibi görünüyor, ancak ne olacağını zaman gösterecek.”

İzlanda Met Ofisi 19 Aralık’ta yaptığı açıklamada patlamanın gücünün azaldığını ancak yanardağdan çıkan gazların Reykjavik’e ulaşabileceğini söyledi.

Grindavik’e yaklaşık 20 km uzaklıktaki Sandgeroi’de yaşayan Aoalheiour Halldorsdottir, patlamayı evinden gördüğünü belirterek şunları kaydetti:

“Bunu kendi gözlerimle görmek çılgıncaydı. Daha önce de yanardağ patlamaları olmuştu ama ilk kez gerçekten korktum. Volkanların [patlamasına] alışkınız ama bu çılgıncaydı.”

İzlanda

Fotoğraf: Marco Di Marco/AP

Halldorsdottir Pazartesi gecesi biraz “panik” olduğunu ve fazladan su aldığını, ancak Salı günü her şeyin büyük ölçüde normale döndüğünü söyledi ve ekledi:

“Şu anda işteyim ve hala görebiliyorum. Gökyüzündeki ışıkları görebiliyorum.”

Hans Vera ise geçen ay Grindavik’ten tahliye edilmişti, ancak Pazartesi günkü patlamadan önce Noel için evine dönmeyi umuyordu. Ancak Vera, “Gelecekte insanların Grindavik’e yaklaşmasına izin vereceklerini sanmıyorum – bu yüzden bekleme oyununa geri döndük” ifadeleriyle endişelerini dile getirdi.

İzlanda Dışişleri Bakanı Bjarni Benediktsson X’te, İzlanda’ya ve İzlanda’dan uçuşlarda herhangi bir aksama olmadığını ve uluslararası uçuş koridorlarının açık kaldığını söyledi.

Sosyal medyada yayınlanan görüntü ve videolar, bir dizi depremin tespit edilmesinden sadece bir saat sonra yanardağdan fışkıran lavları gösterdi. Polis insanları bölgeden uzak durmaları konusunda uyardı.

Met Office, yanardağdaki çatlağın uzunluğunun yaklaşık 3,5 km olduğunu ve lavın saniyede yaklaşık 100 ila 200 metreküp hızla aktığını söyledi ve bunun Reykjanes yarımadasındaki son patlamalardan çok daha fazla olduğu bildirildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.