DünyaManşet

İzlanda volkanik patlamaya hazırlanırken yüzlerce depremle sarsılmaya devam ediyor

0
Fotoğraf: Miguel Morenatti / AP

İzlanda‘nın güneybatısında ve başkent Reykjavik yakınlarında bulunan Sundhnúkur ile Grindavík arasındaki sismik aktivite devam ediyor.

İzlanda Meteoroloji Ofisi dün (13 Kasım) gece yarısı ile öğle saatleri arasında, yaklaşık 900 deprem meydana geldiğini kaydetti. Son günlerde yarımadanın altında denize doğru uzanan bir magma tüneli oluştu. 

Reykjanes yarımadasında, ekim ayının sonundan bu yana binlerce deprem meydana geldiği bildiriliyor. Fagradalsfjall yanardağının birkaç gün içinde patlama olasılığının yüksek olduğuna dair uyarılar yineleniyor.

Zıt yönlerde hareket eden Avrasya ve Kuzey Amerika tektonik plakaları arasında yer alan İzlanda, sismik ve volkanik faaliyetler açısından küresel bir sıcak nokta konumunda.

Sismik aktivitenin boyutu ve yoğunluğu azalıyor olsa da, meteoroloji ofisi volkanik tehlike değerlendirmesinin değişmediğini ve ülkenin olağanüstü hal durumunda olduğunu söyledi.

Bir balıkçı kasabası olan Grindavík sakinlerinin ihtiyaç ve eşyalarını toplamak üzere kısa süreliğine evlerine dönmelerine izin verilmesiyle birkaç kilometre uzunluğunda büyük kuyruklar oluştu.

Yaklaşık 4 bin kişinin yaşadığı kasabanın şimdiden büyük zarar gördüğü ve yollarda büyük çatlaklar oluştuğu belirtildi.

Fotoğraf: Brynjar Gunnarsson / AP

‣ Binlerce deprem ve volkanik patlama riski: İzlanda’da olağanüstü hal ilan edildi

Ülkenin başbakanı, halka güven vermeye çalıştı

The Guardian’ın aktardığına göre, Başbakan Katrín Jakobsdóttir, 10 Kasım’da parlamentoda yaptığı bir konuşmada kasabanın tahliyesinin “kasaba sakinlerinin güvenliği düşünülerek” yapıldığını söyledi ancak evlerini terk etmek zorunda kalanlara duyduğu sempatiyi de paylaştı:

Hepimizin tahmin edebileceği gibi, insanlardan kısa bir süre içinde evlerini terk etmelerini istemek çok büyük bir karar. Bu belirsizliğin onlar için ne kadar ağır olduğunu hepimiz hissediyoruz. Bina sakinlerinin binadaki en gerekli eşyaları alabilmeleri için bir alan yaratılmaya çalışılıyor, ancak her zaman öncelik insanların güvenliği olacak.”

Bir meteoroloji ofisi sözcüsü, tüm izleme sistemlerinin özellikle Grindavík yakınlarında ani bir değişim belirtisi olup olmadığını tespit etmek üzere gerçek zamanlı olarak yakından izlendiğini söyledi.

Sözcü, dün yaptığı açıklamada “İzlanda Meteoroloji Ofisindeki doğal tehlikeleri izleme ekibi azami gözetim altında çalışırken, sivil koruma ve acil durum yönetimi departmanı bugün, 13 Kasım’da Grindavík’e kısa süreli, geçici erişimi koordine ediyor” ifadelerini kullandı.

2021’den bu yana Reykjanes yarımadasında Mart 2021, Ağustos 2022 ve Temmuz 2023’te, hepsi de altyapıdan veya nüfusun yoğun olduğu bölgelerden uzakta olmak üzere üç patlama meydana geldi.

Eyjafjallajökull volkanı, 2010 yılındaki son patlamasında Avrupa semalarını kapatmış ve 100 bin uçuşun iptal edilmesine yol açarak 10 milyon yolcunun mahsur kalmasına neden olmuştu.

2021’deki patlamadan önce ise yarımadada sekiz yüzyıldır patlama olmamıştı.

‣ İzlanda’da başkent yakınındaki Litli Hrutur yanardağı lav püskürtmeye başladı

Gezegen ısındıkça volkanik patlamalarda artışa hazır olun!

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.