İtalyan haber ajansı ANSA‘nın aktardığına göre; İtalya’nın kuzeyindeki Alp göllerinde son 70 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanıyor.
Ülkenin gözlemevinden yapılan açıklamaya göre Alp göllerindeki su seviyeleri tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.

Como Gölü’nün tam kapasitesinin yüzde 9’u seviyesine, Maggiore Gölü’nün yüzde 19’una, Garda Gölü’nün yüzde 22’sine ve ‘d’Iseo Gölü’nün yüzde 8’ine gerilediği belirtildi.
Su seviyelerinde büyük bir açık olduğu aktarıldı. Yılın bu zamanlarında göllerde toplam su miktarının normalde 550 milyon metreküp civarında olduğu ancak bu yıl yalnızca 169 milyon metreküp olduğu bildirildi.
İnsan faaliyetleri nedeniyle artan iklim değişikliğinin etkileri kuraklığı şiddetlendiriyor.
‣İsviçre buzulları hızla eriyor: 2 bin yıllık antik yürüyüş patikası ortaya çıktı
‣Alpler’de pembeleşen kar, buzulları daha hızlı eritiyor
‣Alpler’de 3 bin 400 metre yükseklikte göl oluştu
‣Küresel ısınma uzaydan görülebiliyor
‣İklim değişikliği, İsviçre İtalya sınırını değiştirdi
Avrupa’da iklim krizi
İnsan kaynaklı kirletici faaliyetler nedeniyle artan iklim krizi etkileri Avrupa’da sıcak dalgaları olarak görülüyor.
Avrupa iklim krizi nedeniyle yoğunluğu artan sıcak dalgaları nedeniyle zor bir yaz geçirdi.
Bilim insanları ise iklim krizine karşı harekete geçmek için hala umut olduğuna dikkat çekiyor.
İtalya’da da 27 bin 883 hektarlık ormanlık alan yaz sezonunda yangınlar nedeniyle zarar gördü. Fransa’da ise son 70 yılın en kurak dönemi yaşanıyor. Ülkede bu yıl en az 57 bin 600 hektar yeşil alan yandı. Portekiz’de ise 11 bin hektarlık arazi yangın nedeniyle kül oldu. Bölge UNESCO koruması altındaydı. Ülkede bir yüzyılın en sıcak Temmuz’u yaşandı. İspanya’da 200 bin hektar yangınlar nedeniyle yok oldu.
Bilim insanları rekor sıcaklıkların iklim değişikliği nedeniyle 10 kat daha olası hale geldiğini söylüyor.
2020’de yapılan bir çalışma, 1950’lerden bu yana sıcak dalgalarının sıklığının ve uzunluğunun arttığını ortaya koymuştu.
UNSW Sydney ve UNSW Canberra’dan bilim insanları tarafından yapılan çalışma, Akdeniz’de 1950’den bu yana her on yılda 2,5 sıcak dalgası artışı kaydedildiğini ve Amazon’da bu artışın aynı dönemde fazladan 5 buçuk gün olarak kaydedildiğini gözler önüne sermişti.
Araştırmaya göre; küresel olarak en kötü artışlar 1999’dan bu yana geçen zaman diliminde gerçekleşti.
Sıcak dalgaları, uzun süreli kuraklık olasılığını ve orman yangınları riskini artırıyor. Aynı zamanda bunun ağır ekonomik sonuçları da oluyor. Avustralya’da sıcak dalgalarının hükümete maliyeti bir yılda 6,2 milyar dolar olmuştu.
Umut hala var!
Bilim insanları iklim krizine karşı harekete geçmek için hala zamanın olduğunu ve iklim eylemleriyle önlenebilecek bir krizin söz konusu olduğunu belirtiyorlar. Politika yapıcıların iklim krizine karşı taahhütlerini yerine getirmeleri için ve fosil yakıtı finanse eden şirketlere karşı harekete geçmek için küresel bir eylemlilik ve baskı da söz konusu.