Dünyaİklim KriziManşet

İklim değişikliği, İsviçre İtalya sınırını değiştirdi: Nasıl anlaşmazlıklar yaratıyor?

0

İsviçre ve İtalya arasındaki sınır, Alpler’de eriyen bir buzul sebebiyle kaydı. Bölgedeki dağ kulübesinin hangi ülkeye ait olduğu ise tartışma konusu oldu.

İki ülke arasındaki sınır çizgisi, Theodul Buzulu‘nun yer aldığı Testa Grigia zirvesinde, akan suyun dağın farklı iki tarafından bir ülkeye ya da diğerine gittiği drenaj bölümü boyunca uzanıyor.

Ancak eriyen buzuldan sular, zirvede kayak yapan turistlerin kaldığı dağ kulübesi Rifugio Guide del Cervino‘ya doğru akıyor ve yavaş yavaş binanın altını temizliyor.

Kayalık bir tepedeki bu kulübe, bir sığınak olarak 1984 yılında inşa edildiğinde, 40 yatağı ve uzun ahşap masalarıyla tamamen İtalyan topraklarındaydı.

Ancak şimdi, yatakların çoğu ve restoran da dahil olmak üzere kulübenin üçte ikisi teknik olarak güney İsviçre’de bulunuyor.

İki ülke uzlaştı: İki taraf da kazanmadı ve kaybetmedi

İsviçre ve İtalya, 2018’de konuyla ilgili başlayan müzakereleri Kasım 2021’de Floransa’da bir anlaşma imzalayarak tamamldı, ancak ayrıntılar hala gizli tutuluyor.

Anlaşma, İsviçre hükümeti tarafından onaylandıktan sonra açıklanacak ve bu 2023’ten önce gerçekleşmeyecek.

Bu sorun, buzulun dünyanın en büyük kayak merkezlerinden birinin tepesinde yer alması ve birkaç metre ötesine yeni bir teleferik istasyonunun inşa edilmesi gibi önemli bir yeni gelişme ile gündeme geldi.

The Guardian’ın aktardığına göre İsviçre’nin ulusal harita ajansı Swisstopo‘nun baş sınır yetkilisi Alain Wicht, “Oluşan farkı bölüşmeye karar verdik” dedi.

Wicht’in görevi, karayla çevrili İsviçre’nin; Avusturya, Fransa, Almanya, İtalya ve Lihtenştayn ile toplam 1935 kilometrelik sınırlardaki 7000 sınır işaretçisine (belirleyicisine) bakmayı içeriyor.

Wicht, her iki tarafın da bir çözüm bulmak için taviz verdiği müzakerelere de katıldı.

“iki tarafta da kazanan çıkmasa bile en azından kimse kaybetmedi.”

Theodul Buzulu, 1973 ve 2010 yılları arasında kütlesinin neredeyse dörtte birini kaybetti. Bu, altındaki kayayı buzlandırarak drenaj bölümünü değiştirdi ve iki komşuyu, sınırlarının 100 metre uzunluğundaki bir bölümünü yeniden çizmek zorunda bıraktı.

Wicht, bu tür ayarlamaların sık sık yapıldığını ve genellikle, politikacıları dahil etmeden, sınır ülkelerinden gelen uzmanlaırn çalışmalarının karşılaştırmasıyla çözüldüğünü söyledi.

Kulübenin bekçisi: Biz her zaman İtalyan olduk

Kulübenin bekçisi 51 yaşındaki Lucio Trucco‘ya ise İtalyan topraklarında kalacağı söylendi.

“Kulübe İtalyan olarak kalıyor çünkü biz her zaman İtalyan olduk. Menü İtalyan, şaraplar İtalyan, vergiler İtalyan.”

Yıllarca süren müzakereler, kulübenin yenilenmesi çalışmalarını da geciktirdi çünkü sınırın her iki tarafındaki köyler, inşaat ruhsatı veremedi. Bu nedenle, 2023’ün sonlarında Klein Matterhorn Dağı‘nın İtalya tarafında yeni bir teleferik için çalışmalar zamanında tamamlanamayacak.

Pistlere yalnızca İsviçre kayak merkezi Zermatt‘tan erişilebiliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.