İklim KriziManşet

Alpler’de 3 bin 400 metre yükseklikte göl oluştu

0

Fransız Alplerine çıkan bir dağcı, buzulların erimesiyle oluşmuş bir gölü görüntüledi. Dağcı, ‘Uzun süredir buralardayım ve daha önce hiç su görmedim’ dedi

Bir dağcı Fransız Alpleri’nde haziranın sonundan bu yana Orta Avrupa’yı etkisi altına alan yoğun sıcak hava dalgası nedeniyle buzulların erimesiyle oluşmuş bir göl keşfetti. Mount Blanc’ta 3 bin 400 metre yüksekliğinde keşfettiği göl nedeniyle şok olan Bryan Mestre olağandışı görüntünün kaygı verici bir işaret olduğunu söyledi.

Independent Türkçe’nin haberine göre, bilim insanları bir süredir Avrupa’da iklim değişikliği yüzünden yaşanan sıcak hava dalgalarının giderek sıklaşacağı uyarısında bulunuyordu.

Mestre, “Alarm vermenin zamanı geldi. Yalnızca 10 günlük aşırı sıcaklar Dent du Geant ve Aiguilles Marbrees zemininde çöküş, erime ve göl oluşumu için yeterli oldu. Bu gerçekten kaygı verici. Tüm dünyada buzullar artan hızda eriyor” dedi. Gölün fotoğrafını Instagram’da paylaşan Fransız dağcı olayı 28 Haziran’da görüntülediğini söyledi. Sadece 10 gün önce bir diğer dağcı Paul Todhunter, aynı bölgenin karla kaplı fotoğrafını çekmişti.

IFL Science adlı internet sitesine konuşan Mestre, “Gölün gerçek bir sürpriz olduğunu söylemeye gerek yok. Göl 3 bin 400-3 bin 500 metre yüksekliğinde bulunuyor. Bu yükseklikte su yerine buz ve kar bulmanız gerekir. Bu yükseklikte bulunduğunuzda çoğu zaman şişenizdeki su bile donmaya başlar” diye konuştu. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında bölgede uzun süre kaldığını anlatan Mestre daha önce hiç su görmediğini belirtti.

Buzullar üzerine çalışan bilim insanı Ludovic Ravanel de 2015’te Fransız Alpleri’nin tepesinde bir gölün belirdiğini fark etmiş ve gölün oluşumunu küresel ısınmayla ilişkilendirmişti. AB’nin Kopernik İklim Değişikliği Servisi’ne (C3S) göre geçen ay gezegenin kaydedilen en sıcak haziranıydı. Uzmanlar, temmuz ayında da sıcaklık rekorları kıracağını belirtiyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.