İsviçre buzulları hızla eriyor: 2 bin yıllık antik yürüyüş patikası ortaya çıktı

Geçen yıllara oranla daha az kar alan ve erken sıcak dalgalarının etkisinde kalan İsviçre Alpleri büyük bir hızla buz örtüsünü kaybediyor. 2000 yıldır görülmeyen antik yürüyüş yolunun ortaya çıktığı bölge için Bern Üniversitesi'nden buzulbilimci Fischer, 'On yıl önce yaklaşık 15 metre buz ölçmüştüm. Yani 15 metreden fazla buz ve kar eridi' dedi. 

2022, Avrupa‘da kayıtlara geçen en sıcak yaz oldu. İsviçre’nin batısındaki Les Diablerets bölgesindeki kayak merkezi Glacier 3000, bu yıl alandakibuz erimesinin geçen 10 yılın ortalamasının yaklaşık üç katı olduğunu açıkladı.

Bu gelişmelerin ardından, İsviçre Alpleri’nde en az 2.000 yıldır ilk kez, genellikle buz ve karla kaplı bir yürüyüş yolu ortaya çıktı.

Bern Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü’nden,  buzulbilimci olan Mauro Fischer, “On yıl önce yaklaşık 15 metre buz ölçmüştüm. Yani 15 metreden fazla buz ve kar eridi” dedi.

Küresel ısınmaya bağlı erime nedeniyle ülkedeki Scex Rouge ile Zanfleuron buzulları arasındaki 2.800 metre yükseklikte şu anda çıplak kaya görülebiliyor ve geçidin bu ayın sonuna kadar tamamen açığa çıkması bekleniyor.

İsviçre Alpleri’ndeki buzullar yarı yarıya eridi

Erime hızı ‘olağanüstü’

2022 kışı öncekilere oranla daha az kar yağışı gördü, yazın ise en az iki büyük erken sıcak dalgası Kuzey Avrupa‘yı vurdu.  Sıcak ve kuru bir yaz sadece karı ve buzu eritmekle kalmadı, aynı zamanda yağmurun da yağmaması nedeniyle buz tabakası tahmin edilenden fazla hasar gördü.

Birleşik Krallık’taki rekor sıcaklıklar, Avrupa’daki sıcak dalgasının olağanüstülüğünün altını çiziyor

Fischer, buzun erime hızına ilişkin,  “Bu yıl ve bu yaz gördüklerimiz olağanüstü ve şimdiye kadar ölçtüğümüz her şeyin ötesinde” diye konuştu.

Avrupa Alpleri özellikle savunmasız

Son buzul çağının kalıntıları olan dünyadaki dağ buzullarının çoğu, iklim değişikliği nedeniyle geri çekiliyor. Ancak Avrupa Alpleri’ndekiler, nispeten daha az buz örtüsüyle kaplı oldukları ve daha küçük oldukları için özellikle savunmasız.  Bu arada, Alpler’de her on yılda yaklaşık 0,3C’de ısınıyor; bu da  küresel ortalamanın yaklaşık iki katı demek.

İkinci buzul cenazesi: İsviçre Alpleri’nde Pizol’a veda

Sera gazı emisyonları artmaya devam ederse, Alpler’deki buzulların 2100 yılına kadar mevcut kütlelerinin %80’inden fazlasını kaybetmesi bekleniyor. BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 2019 raporuna göre, şu anda hangi emisyon eylemi yapılırsa yapılsın, geçmiş emisyonların yol açtığı küresel ısınma sayesinde birçoğu yok olacak.

Veriler Alp buzullarının en az 60 yıllık kayıt tutma sürecindeki en büyük kitlesel kayıpları yaşayabileceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR