Doğaİklim KriziManşet

Küresel ısınma uzaydan görülebiliyor: Alp Dağları beyazdan yeşile dönüyor

0

Yüksek çözünürlüklü uydu verileri incelenerek yapılan araştırmada son kırk yıllık iklim değişikliğinin, Apler‘deki kar örtüsünü ve bitki örtüsü verimliliğini nasıl etkilediği incelendi.

Çalışma sonucu, Avrupa Alpleri‘nin üzerindeki kar örtüsünün 1984’ten bu yana giderek azaldığını ve ağaç sınırının üzerindeki bitki örtüsü alanlarının son kırk yılda yüzde 77 arttığını gösterdi.

Yani küresel ısınmanın kar beyazı Alp Dağları‘nın giderek yeşil bitkilere bürünmesine sebep olan etkisi uzaydan görülebiliyor.

Araştırmacılar, bitki biyokütlesindeki artışı “kesinlikle büyük bir değişim” olarak nitelendiriyor. Science dergisinde yayınlanan makalenin baş yazarı ve Basel Üniversitesi‘nden Prof. Sabine Rumpf, “Değişimin ölçeği Alpler’de kesinlikle çok büyük” diyor.

Bitki örtüsünün aksine, ağaç sınırının üzerindeki kar örtüsü daha düşük orandadeğişti, buzullar ve 1.700 metrenin altındaki alanlar hariç, alanın neredeyse yüzde 10’unda kar örtüsü önemli ölçüde azaldı. Araştırmacılar bunun hala endişe verici bir eğilim olduğunu söyledi.

Dağlık alanlar küresel ortalamadan iki katı hızlı ısınıyor

Dağlar, artan kar erimesi ve değişen kar yağışı modelleri ile alçak rakımlardan daha dramatik bir ısınma yaşıyor. İklim değişikliği biyoçeşitlilik ve ekosistem hizmetlerinin en önemli noktaları olan dağlarda, Kuzey Kutbu‘nda olduğu gibi kar örtüsünü azaltabilir ve bitki örtüsü verimliliğini artırabilir.

Yükselen sıcaklıklar kar örtüsünü azaltıyor; artan yağışlar, bitkilerin yeni alanlara yayılmasını, daha yoğun ve daha uzun hale gelmesine sebep oluyor.

Yeşillenmesi iyi bir şey mi?

 Koşullar yeni bitkiler için elverişli hale geldikçe, bu alanlar daha düşük irtifalardan gelen daha yayılıcı bitkiler tarafından dolduruluyor. Rumpf’a göre, yüksek irtifalarda daha fazla bitki olması, zorlu koşullara iyi adapte olan ancak çok rekabetçi olmayan tipik Alp bitkileri için bir tehdit:

“Alplerin eşsiz biyolojik çeşitliliği bu nedenle önemli bir baskı altında.”

Alpler’in yeşillenmesi, karbon tutulmasını artıracağı için iyi olarak görülebilir.

Ancak araştırmacılar bunun, permafrost’un çözülmesine, albedo etkisini (yani yüzeyin yansıtıcılığını) azaltmasına, habitat ve su kaybına neden olacak oumsuz etkilerinin ağır basacağı görüşünde.

Kar ve bitki örtüsü arasındaki etkileşimin ise gelecekte muhtemelen daha da belirgin değişikliklere yol açacağı tahmin ediliyor.

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.