İklim KriziManşet

Avrupa’nın en yüksek dağında buzullar çöküyor

0

İtalyan yetkililer, Fransa ile sınır oluşturan Mont Blanc buzullarının bir bölümünün çökme riski taşıması nedeniyle zirveye giden yolları kapattı.

İtalya ile Fransa arasında doğal bir sınır oluşturan Mont Blanc’in Fransa tarafında yer alan Grandes Jorasses zirvesindeki Planpincieux buzulu çözülüyor. Buzulun 250 bin metreküpünün erime tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. İtalyan yetkililer, çökme riski taşıması nedeniyle zirveye giden yolları kapattı.

Uzmanlar, buz kütlesinin her gün 50-60 santimetre aşağı doğru kaydığını söylüyor. Planpincieux Buzulu, 2013’ten bu yana yakından izleniyor ancak buzulda bir alarm sistemi bulunmuyor. Dağın yakınındaki Courmayeur kasabasının belediye başkanı Stefano Miserocchi, küresel ısınmanın Mont Blanc’ı değiştirdiğini söyledi. Miserocchi, dağın İtalya tarafındaki Val Ferret’teki yolların araç geçişine kapatılması emrini verdi.

Ağustos 2018’de bölgede meydana gelen heyelan yaşlı bir çiftin ölümüne yol açmış, tahliye edilen yüzlerce insandan bazıları ancak helikopterle kurtarılabilmişti.

Fransa ve İtalya’da 4 bin metrenin üzerinde 11 zirveye ev sahipliği yapan Mont Blanc, her yıl binlerce turist çekiyor. Dağın en yüksek noktası ise, 4 bin 808 metre.

Mont Blanc, Alplerin batı ucunda yer alıyor. Küresel ısınmanın yol açtığı iklim değişikliği nedeniyle, Orta Alpler’deki Glarus’ta da buzullar her yıl küçülüyor. Bilim insanları 2006’dan bu yana erimenin yüzde 80’e ulaştığını belirtiyor. Geçtiğimiz hafta, çok sayıda insan İsviçre Alpleri’nde eriyen Pizol Buzulu için cenaze töreni düzenlemişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.