2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

İstifa etmeyeceğini açıklayan Kızılay Başkanı’dan çadır satışı ‘çarkı’: ‘Haberim yoktu, ben olsam satmazdım’

0
kızılay

Depremin üçüncü günü, 9 Şubat’ta, deprem bölgesine götürülerek AFAD tarafından ücretsiz dağıtılması gereken 2 bin 50 çadırı tanesi 22 bin 439 TL’den Ahbap Derneği‘ne sattığı ortaya çıkan Kızılay‘ın Genel Başkanı Kerem Kınık, bir gün önce doğruladığı ve “ahlaki, akılcı ve yasaldır” diyerek savunduğu satışın bir gün sonra kendisinden habersiz gerçekleştirildiğini ileri sürdü ve satışı yapanları eleştirdiğini söyledi. 

27 Şubat gecesi CNN Türk‘te Ahmet Hakan‘ın Tarafsız Bölge programında, “2 bin 50 çadırın Ahbap’a satıldığından haberim yoktu, öğrenince arkadaşları eleştirdim,” diyen Kerem Kınık, önceki gün kendi Twitter hesabından paylaştığı bir zincirde şunları ifade etmişti:

“@KizilayCadir Türkiye Kızılay Cemiyetinin bir iştirakidir ve 12 ay kesintisiz üretim yapan dünyanın sayılı afet çadırı üreticilerinden biridir. Öncelikle Kızılayın TAMP çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti eder. Ayrıca barınma hizmet kümesi sorumlusu olan AFAD’ın kendisinden tedarik etmek için sipariş verdiği sayıda çadırı istenilen zamanda imal eder. Sağlık Bakanlığı, MSB gibi kamu kuruluşlarının ve Birleşmiş Milletler ve diğer Uluslararası kuruluşların taleplerini üretir. Satışlardan elde ettiği gelirleri Kızılay’a aktarır, Kızılay da Afetler için gerekli olan Çadır ve sair insani yardım malzemelerini ürettirerek depolar ve ihtiyaç anında vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtır. @ahbap Derneği de Kızılayın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2050 çadırı afetin ilk günlerinde @KizilayCadir’dan maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere sevkedip depremzedelerin hizmetine sunmuştur. Kızılay Çadır&Tekstil AŞ’de @Ahbap derneğinden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır. Kızılay Çadır&Tekstil AŞ gerek günlük~1000 çadır imali gerekse ithalat ve yurtiçi fason imalat ile AFAD’a barınma desteği vermeye devam etmektedir @Ahbap ve @Kizilay’ın işbirliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır. Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir.”

‣ Türkiye enkazken Kızılay gıda satışında: Haluk Levent açıkladı
‣ Türkiye enkazken Kızılay çadır satışında: Haluk Levent ‘AFAD da Kızılay’dan çadırları parayla alacaktı’ dedi

Bir gün sonra: Arkadaşlar bana sormadan yapmış, eleştirdim…

Kızılay Genel Başkanı, depremzedelerden, Ahbap’a bağışta bulunanlardan, Kızılay’a bağışta bulunanlardan ve kamuoyunun bütün kesimlerinden yükselen sert eleştirilerden sonra Pazartesi gecesi davet edildiği “Tarafsız Bölge” programında Ahmet Hakan’ın sorularına karşı şunları söyledi:

“[…] Arkadaşlarımızın bir pazarlama ve satış faaliyeti var. Bu faaliyet çerçevesinde ahbap derneği, Kızılay, çadır ve tekstilde ki bizim satış ekibine ulaşmış ve bizim ekibimizin yurt dışına ihraç için tuttuğu üstünde logo olmayan o uluslararası, BM kuruluşu için üretmiş olduğu çadırlar.

“Arkadaşlar demişler ki ‘Biz izah ederiz bunu müşteriye bunu içeriye bir sevk edelim. Ahbap da bunu almak istiyor. Bir barınma ihtiyacı varmış. Bunu biz maliyetine on dokuz bin lira küsur, nakliye gibi bir maliyete Ahbap’a verelim. Bu parayla da hemen kendimiz hammadde alıp üretime geçelim’ diye bir inisiyatife bulunmuşlar bize sormadan.

“Bana sorsalardı yani veya CEO’larına sorsalardı buna bizim yani kurumsal olarak vereceğimiz cevap şu olurdu muhtemelen: ‘Arkadaşlar bakın Ahbap böyle bir yardımda bulunmak istiyor. Tamam, güzel bağış almış çok güzel yani mesela bizim bunun nakliyesine destek versin, yükleyin çadırları. AFAD’ın göstermiş olduğu lokasyonlara sevk etsinler, kurulumlarına da destek olsunlar, sonra bakarız’ derdim ben. Ama arkadaşlar bunun kendi o rutinlerine, her gün yaptığı o işlemlerden bir işlem olarak inisiyatif kullanmışlar. Eleştirdim ben arkadaşlarımızı. Yani bu konuyla alakalı refleksleri yanlış olduğundan eleştirdim. Ama böyle bir işlem yapmışlar […]”

Çadırların AFAD’a ücretsiz verileceğini söyleyen Kınık’a Ahmet Hakan, “Diyorsunuz ki AFAD’a parayla vermeyecektik, Ahbap’a parayla verdiniz. O zaman Ahbap’ın parasını iade edin iş bitsin sorun çözülsün” dedi. Kınık “Bakarız, ona da bakarız”  dedi.

İnandırıcı olamadı

Konuk olduğu programda, oldukça hoşgörüyle karşılanmasına ve açıklamalarının fazlaca irdelenmemesine karşılık, Kerem Kınık programın ardından sosyal medyada daha da ağır eleştirilerin hedefi oldu.

‘Goygoycuların lafıyla istifa etmem’

Kınık, “İstifa edecek misiniz?” sorusuna “Ortaya böyle bir başarı konulmuşken goygoycuların lafı ile hareket etmem” diye yanıt verdi.

Ücretsiz dağıtılması gereken konserve gıdalar ile 2 bin 50 çadırı tanesi 22 bin 439 TL’den Ahbap Derneği’ne satan Kızılay’ın Başkanı Kerem Kınık, deprem sonrası yapılanları bir başarı olarak değerlendirdi. İstifayı düşünmediğini söyledi.

Hürriyet’ten Hande Fırat’a konuşan Kınık, vicdanının rahat olup olmadığı, istifa edip etmeyeceği sorusuna “Seçilmiş bir isim olarak görev yapıyorum. Ortaya böyle bir başarı konulmuşken goygoycuların lafı ile hareket etmem” diye yanıt verdi.

Sosyal medyada dolaşan depolardaki çadır görüntülerini de yalanlayan Kınık,  AFAD’a toplamda 74 bin çadır verildiğini söyledi:

“Kızılay’a bağlı ve derneğin de satın aldığı şirket, çadır satmak zorunda. Çadır üretiminin bir maliyeti var. Bu maliyeti karşılamak zorundayız. Biz bir derneğiz. Aksi halde kamu zararı olur.

“Derneğin satın aldığı çadırların parası ile de yeni çadırlar üretiliyor. Kızılay Çadır ve Tekstil şu an tam kapasite çalışarak günde yaklaşık bin çadır üretiyor ve üretilen her çadır AFAD’a gidiyor.”

Kızılay için yeni skandal

Cumhuriyet’ten Murat Ağırel’in bugün kaleme aldığı yazısıyla Kızılay’ın bir skandala daha imza attığı ortaya çıktı. Ağırel, Kızılay’ın 2021 faaliyet raporuna dayandırdığı yazısında Kızılay’ın 2019 yılında 1 milyon 2020 yılında 759 bin ikinci el eşya sattığını duyurdu.

Ağırel “Kızılay’ın 2021 faaliyet raporuna göre 2019 yılında 1 milyon 2020 yılında 759 bin ikinci el eşya satmış! Yönetim kurulu üyeliği ile birlikte 98 bin TL maaş alan genel müdür ve 76 bin TL maaş alan genel müdür yardımcılarının yönettiği Kızılay! Çok yazık, çok… Yani AHBAP ya da başka bir yardım kuruluşu yana yakıla çadır aramasa veyahut bu paraları vermese demek ki Kızılay elindeki çadırları satmak için bekletecekti. Gidip kendi gözlerimle gördüğüm ağzı yüzü kanayarak öksüren çocukları umursamayıp çadır göndermeyecekti” ifadelerini kullandı.

Eski Hatay Baro Başkanı’ndan Kızılay yönetimi hakkında suç duyurusu

Eski Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez, depremin üçüncü gününde Ahbap’a 46 milyon TL karşılığında 2 bin çadır satılması nedeniyle Kınık ve Kızılay yönetimi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dönmez, Kınık ve Kızılay yönetiminin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220’nci maddesinde düzenlenen “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçundan yargılanmalarını istedi.

Dönmez’in Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

Türkiye Kızılay Derneğinin depremin 3. gününde Haluk Levent‘in kurucusu olduğu Ahbap Derneği isimli sivil bir kuruluşa 46 milyon lira karşılığında 2050 adet çadır sattığı anlaşılmıştır. Ahbap’ın Kızılay’dan çadır satın almasına ilişkin açıklama yapan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, durumun ahlaki, akılcı ve yasal olduğunu ve aksini iddia edenlerin ya durumu anlamadığını ya da ‘kötü niyetli’ olduğunu, ‘Kızılay Tekstil A.Ş.‘nin Ahbap derneğinden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırdığını ve üretilecek çadırların da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlandığını açıklamıştır.

‘Çadırları deprem bölgesine sevk etmesi gerekirken satmış’

Elinde bulunan imkanları deprem anından itibaren depremzedeler için kullanmak zorunda olan Kızılay Derneği, deprem felaketinin ortaya çıkmasından sonra derhal ve aceleyle deprem bölgesine sevk etmek zorunda iken para karşılığı elindeki çadırları satmış ve tüzüğün zorunlu kıldığı görevleri zararları en aza indirmek ve tüzükteki amaca uygun olarak ve verimli bir şekilde kullanmamış, barınma sorununu hızla çözmek zorunluluğu varken elindeki stokta bulunan çadırları satmak suretiyle ve yurttaşlarımızın barınma ihtiyacı devam ederken depolarında çadırları bekleterek deprem felaketinden sonraki hareket tarzı itibariyle zincirleme bir çok sorumluluğu gerektirecek şekilde davranmıştır.  Yukarıda yer verilen bilgilerden, meydana gelen deprem felaketi sebebiyle kuruluş tüzüğü gereği doğal afet yaralarının sarılması için zorunlu olarak ve bir talimat beklemeden harekete geçmesi gereken dernek başkanı ve sorumlu organları hakkındaki iddialar Türkiye Cumhuriyeti savcılarının derhal ve ivedilikle ve deliller karartılmadan soruşturma yapmalarını gerektirecek düzeyde toplumda infial yaratacak derecede oldukça vahim ve ciddi iddialardır.”

Ne olmuştu?

Gazeteci Murat Ağırel, Cumhuriyet’te 26 Şubat’ta yayımlanan yazısında, Kızılay’ın depremin üçüncü gününde AHBAP’a 46 milyon TL’lik çadır satışı yaptığını duyurdu.

Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent de deprem sonrası Kızılay’dan çadır satın aldıklarını teyit etti. Bunun üzerine açıklama yapan Kızılay Başkanı Kerem Kınık “Ahbap ve Kızılay’ın iş birliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır. Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir” şeklinde bir açıklama yaptı.

Bir sonraki gün Haluk Levent, FOX TV İlker Karagöz‘le Çalar Saat programına konuk oldu. Haluk Levent buradaki konuşmasında Kızılay’dan sadece çadır değil gıda ve konserve de aldıklarını söyledi.

Çadır satma tartışması devam ederken Türk Eczacılar Birliği de (TEB) Kızılay’ın kendilerine de çadır sattığını açıkladı. TEB Başkanı Arman Üney, deprem bölgesine sahra eczaneleri kurmak istediklerini ancak çadır bulmakta zorlandıklarını ve Kızılay’a başvurarak tanesi yaklaşık 140 bin TL’den  5 çadır aldıklarını belirtti. Üney, ödemeyi Kızılay’ın bir iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’ye yaptıklarını aktardı.

You may also like

Comments

Comments are closed.