2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Türkiye enkazken Kızılay çadır satışında: Haluk Levent ‘AFAD da Kızılay’dan çadırları parayla alacaktı’ dedi

0

Kızılay‘ın Türkiye enkaz halindeylen Ahbap’a parayla çadır satmasının yankıları devam ediyor. Ahbap Derneği‘nin kurucusu Haluk Levent, bugün katıldığı FOX TV’deki programda Kızılay’dan parayla çadır satın aldıklarını yineleyerek “Sistemi kimse bilmiyor. AFAD da çadırları parayla, faturalı alıyor Kızılay’dan. Buyrun AFAD yetkilileri yayınlasın. Eğer o yurt dışına ihraç edilecek çadırlar satılacaksa, AFAD da parayla alıyor. Orada bir muhasebe var” dedi.

Levent, “15 bin 250 adet çadır aldık. 20 bin 50’si Kızılay’dan alındı. 13 bin 200 tanesi de başka firmalardan alındı. Kızılay’da 2 bin 50 tane çadır vardı. 20 bin olsa, satın alacağım. Ben o anda ‘Kızılay oldu, toplum bize bir şey’ diye düşünemem. Sistemi kimse bilmiyor. AFAD da çadırları parayla, faturalı alıyor Kızılay’dan” şeklinde konuştu.

Yüzün üzerinde gözaltı!

Pazar günü (26 Şubat) İstanbul Kadıköy’de Kızılay’a ait şirketin depremden üç gün sonra Ahbap’a çadır satmasını protesto eden kişiler gözaltına alındı.

Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri (EBDG) tarafından örgütlenen ilk protestoda çok sayıda kişinin gözaltına alınmasının ardından HDP “Depremin ardından ortalıkta görülmeyen devlet, hak arayanlara saldırmak konusunda oldukça hızlı… Hiçbir suçları yanlarına kâr kalmayacak” açıklamasında bulundu. EBDG’nin parçası olan Türkiye İşçi Partisi (TİP), 110 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Dün akşam saatlerinde ise TİP üyeleri Kadıköy’de Kızılay önünde bir protesto düzenlemek istedi.

Bunun ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan TİP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Doğan Ergün “100 civarında arkadaşımız gözaltına alındı” dedi.

TİP, Pazar günkü protesto öncesinde Kızılay Yöneticisi Kerem Kınık’ı istifaya davet etmişti.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, 89 TİP üyesinin gözaltına alındığını ve onları İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü’nde ziyaret ettiğini söyledi.

Dün Kadıköy’deki protestoların dışında, Vodafone Park’taki Beşiktaş maçında da tribünlerden “hükümet istifa” sloganları yükseldi.

Ne olmuştu?

Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Ağırel dünkü (26 Şubat) yazısında Kahramanmaraş’taki depremlerin ilk günlerini kastederek,“Kızılay ve çadırları neden ortada yoktu” sorusuna yanıt olarak şu ifadeleri kullandı:

“AHBAP’a çadır satmakla meşguldüler.”

Ağırel’in yazısında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Biliyorsunuz, yardım kuruluşu hüviyetinden sıyrılıp holding olan Kızılay’ın çadır ve konteyner üretim tesisleri var. Bunu araştırırken bazı bilgiler öğrendim. İddiaya göre Kızılay, depremin üçüncü günü AHBAP’a 46 milyon TL tutarında çadır satışı gerçekleştirmiş. Ayrıca elindeki stokları ve gönderilecek yardımları da cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdiği ileri sürüldü.

Ahbap Derneği de bağışçılarından temin ettiği kaynakla bölgede yaşanan barınma ihtiyacına destek olmaya karar vermiş, bu noktada Kızılay’dan temin ettiği çadır kapasitesini AFAD’ın göstermiş olduğu noktalara sevk etmiştir. Kızılay bu süreci afetzedelerin barınma ihtiyacının bir an önce çözülmesi açısından değerlendirmiştir. Çadır üretiminin devamını sağlamak için de ham madde bedelini kabul etmiştir.”

Bu yazının ardından vatandaşlar Kızılay’ın bir kamu kuruluşu olduğunu ve ülke bir enkaz haline dönmüşken nasıl vatandaşa gönderilecek çadırları satabildiğini sordu.

Olayın ardından hem AHBAP’tan hem de Kızılay’dan açıklamalarda bulunuldu. AHBAP tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Arkadaşlarımız, Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik.”

AHBAP’ın ardından Kızılay tarafından da açıklamada bulunuldu:

Kızılay Başkanı Kerem Kınık,  “@KizilayCadir Türkiye Kızılay Cemiyetinin bir iştirakidir ve 12 ay kesintisiz üretim yapan dünyanın sayılı afet çadırı üreticilerinden biridir. Öncelikle Kızılayın TAMP çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti eder” diyerek şu ifadeleri kullandı:

  • “Barınma hizmet kümesi sorumlusu olan AFAD’ın kendisinden tedarik etmek için sipariş verdiği sayıda çadırı istenilen zamanda imal eder
  • Sağlık Bakanlığı, MSB gibi kamu kuruluşlarının ve Birleşmiş Milletler ve diğer Uluslararası kuruluşların taleplerini üretir.
  • Satışlardan elde ettiği gelirleri Kızılay’a aktarır, Kızılay da afetler için gerekli olan çadır ve sair insani yardım malzemelerini ürettirerek depolar ve ihtiyaç anında vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtır.
  • Ahbap Derneği de Kızılay’ın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2050 çadırı afetin ilk günlerinde Kızılay Çadır’dan maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere sevkedip depremzedelerin hizmetine sunmuştur. @haluklevent
  • Kızılay Çadır&Tekstil AŞ’de Ahbap Derneği’nden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır.
  • Kızılay Çadır&Tekstil AŞ gerek günlük~1000 çadır imali gerekse ithalat ve yurtiçi fason imalat ile AFAD’a barınma desteği vermeye devam etmektedir.
  • Ahbap ve Kızılay’ın işbirliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır.
    Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir.
  • Şimdiye kadar afet bölgesinde AFAD 337 bin 727 çadır kurmuş ve ilave 100 bin çadırı da kurmaya devam etmektedir.
    Kızılay öz kapasitesini (54.070) Afad’a teslim etmiş ve tesislerinde Afad için imalata kesintisiz devam etmektedir
  • Çadır kentlerde 1 milyon 350 bin 908 vatandaşımız barınmaktadır”

Öte yandan Sözcü’nün aktardığına göre; Deprem sonrasında yetersiz kaldığı eleştirileri yöneltilen Kızılay’ın Türk Eczacılar Birliği‘nin ihtiyaç duyduğu çadırları da tanesi 140 bin TL’den sattığı ortaya çıktı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.