Kadın

‘İrlanda kürtaj yasağıyla kadın haklarını ihlal etti’

0

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bugün açıkladığı kararında, İrlanda’daki kürtaj yasağının kadın haklarının ihlali olduğunu belirtti.

Mahkemenin kararı sonrası, İrlanda’nın kürtaj yasalarını değiştirmek zorunda kalacağı tahmin ediliyor.

Dava, kürtaj için ülke dışına çıkmak zorunda kalmalarının sağlıklarını tehlikeye attığını savunan üç İrlandalı kadın tarafından beş yıl önce açılmıştı.

İrlanda’da hayati tehlike olmadığı sürece kürtaj yasak.

Konu, ülkeyi bölmüş durumda.

Dublin’deki BBC muhabiri Mark Simpson, İrlanda’nın son yıllarda daha liberal ve laik bir ülkeye dönüştüğünü, ancak pek çok çevrenin hala kürtaja şiddetle karşı çıktığını söylüyor.

4 bin kadın

Her yıl dört bin kadar İrlandalı kadının, kürtaj için başta İngiltere olmak üzere başka ülkelere gittiği tahmin ediliyor.

Strazburg mahkemesine dava açan kadınların avukatları, kürtaj için ülke dışına çıkmanın müvekillerini aşağıladığını, depresyona ve sağlık sorunlarına yol açtığını savunuyor.

Kadınların kimlikleri saklı tutuluyor. Ancak ikisinin İrlandalı, birinin de İrlanda’da yaşayan Litvanya kökenli bir kadın olduğu biliniyor.

Kadınlar, istemeden hamile kalmalarından sonra kürtaj için İngiltere’ye gitti.

Kadınlardan birinin, bebeğin rahim dışında gelişmesi riski altında bulunduğu, diğerininse kanser tedavisi gördüğü belirtiliyor.

Üçüncü kadınınsa, bir çocuk sahibi daha olmanın ilk dört çocuğunu bakıcı ailelerden alma şansını etkilemesinden korkan eski bir alkolik olduğu söyleniyor. (BBC)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.