Doğa MücadelesiManşetYerel

İris Gölü’nde sazlıklar tutuşturuldu, sazlıkların yüzde 25’i yok oldu

0

İzmir Karaburun‘da bulunan İris Gölü‘nde dün sabah saatlerinde sazlıkların tutuşturulduğu, rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangının gölün içindeki sazlıkların yüzde 25’ini yok ettiği öğrenildi.

Açılan kanallarla kurutulmaya bırakılmış İris Gölü’nde yaşananlara gelen tepkiler üzerine kanallar kapatılmış, bunun ardından da yaban hayatı tekrar canlanmaya başlamıştı.

‘Göl yok olmadan adım atılmalı’

Karaburun Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada, İris Gölü için acil önlem ve onarım eylem planı gerektiği kaydedildi. Hala özel mülk statüsünde bulunan göl üzerinde yetki sahibi tüm kurum ve kuruluşlar gölün yok olmaması için harekete geçmeye davet edildi:

Göl kendini onarıp toparlamaya çalıştıkça insan eliyle tahrip ediliyor. Yıl boyunca alanda gönüllü uzmanlar çalışmalar yürüttüler, araştırmalar yaptılar. Göl pek çok kuşun ve yaban hayvanının yaşam ve üreme alanı.

Ayrıca gölde incelenmeye ve araştırılmaya ihtiyaç duyulan bir balık türü de bulunuyor. Bizler yaşamın yanında saf tutup göl için çaba gösterirken birtakım insanlar kişisel hırslarıyla gölü tahrip etmeye, sorumlu kurumlar da gölü görmezden gelmeye devam ediyor.
İris Gölü için acil önlem ve onarım eylem planı gerekiyor. Bu hususta Göl üzerinde
yetki sahibi tüm kurum ve kuruluşları göl yok olmadan adım atmaya davet ediyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.