DoğaDoğa MücadelesiEkolojiManşetTürkiye

İtirazlar sonuç verdi: Yıldızkoy imara açılmayacak

0

İYİ Parti’li Gökçeada Belediyesi’nin arkeolojik sit alanı olan Yıldızkoy’un 4 Ekim 2021’de Belediye Meclisi‘nden oy çokluğuyla geçen imar planı Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından iade edildi.

Kurulun planı, Koruma Amaçlı İmar Planı yönetmeliğinin 6’ncı maddesi ile çeliştiği gerekçesiyle iade ettiği belirtildi.

‘Tüm illegal girişimlerin de karşısında olmaya devam edeceğiz’

Gökçeada’da (İmroz) bulunan ve ülkenin ilk ve tek “su altı parkı” olma özelliğini taşıyan Yıldızkoy, bir süredir yapılaşma tehdidiyle karşı karşıyaydı. Su altı zenginliğinin yanısıra Antik İmroz şehrinin de merkezinde bulunması sebebiyle aynı zamanda bir arkeolojik değeri de bulunan Yıldızkoy’daki yapılaşma planlarına karşı Ada Dayanışması‘nın itirazları sonuç verdi.

Ada Dayanışması tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Antik İmroz şehrinin de merkez yerleşkelerinden olması sebebiyle çok önemli bir arkeolojik değer olan ve ‘arkeolojik sit alan’ sıfatıyla nesiller boyu korunması gereken bu 288 dönümlük alan için kurulan inşaat hayalleri 4 Ekim’de belediye meclisinde alınan kararla ete kemiğe bürünse de, Ada Dayanışması’nın kararlılığı ve yurttaşların kesintisiz desteği sayesinde iki ay gibi kısa bir sürede ilk kazanım elde edilmiştir.

Verilen kararı, nihai bir karar olmamakla birlikte mevcut durumda ortak değerimiz Yıldızkoy’a bir çivi bile çaktırmayacak bir karar olması açısından önemsiyoruz. Mevcut kararı, hukuki süreçte elde edeceğimiz kazanımlarla tamam etmeden; çarpıklıklarıyla karşımızda bir inşaat canavarı gibi duran 5000’lik planı iptal ettirmeden ve 100 binlik planın da halkın ve doğanın lehine revize edilmesini sağlamadan durmayacağız.

Hukuksal süreci ilerlettiğimiz gibi Yıldızkoy’la ilgili tüm illegal girişimlerin de karşısında olmaya devam edeceğimizi, bu girişimlerin halkın gözünde mahkum edileceğini buradan bir kez daha muhataplarına ilan ediyoruz.”

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.