İran’da protestolarda 29’u çocuk, 234 insan öldürüldü

İran'da protestolar beşinci haftasında: Protestolarda ölenlerin sayısı en az 234’e yükseldi. Hayatını kaybedenlerin 29'u ise çocuk.

İran İnsan Hakları Örgütü (IHTNGO) tarafından dün yapılan açıklamaya göre; başörtüsünü ‘uygun’ takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ardından başlayan protestolarda ölenlerin sayısı 234 oldu.

İran’da beş hafta önce başlayan rejim karşıtı protestolar devam ederken protestolarda hayatını kaybeden en az 234 kişinin 29’u ise çocuk.

Fotoğraf: AP

IHRNGO’nun raporlarına dayanan bilgilere göre; yetkililer protestocuların ölümlerinin üstünü kapatmaya çalışıyor. İnsan Hakları Örgütü, ölüm sayılarının daha fazla olabileceğine işaret ediyor.

Fotoğraf: Emrah Gürel/ AP

Örgüt tarafından dün yapılan açıklamaya göre hayatını kaybedenler, ailelerine haber verilmeden ikametlerine uzak noktalara gömülüyor.

‣ İran: Protestolarda 185 kişi öldü, TV’de Hamaney yerine ‘kadın, yaşam, özgürlük’ sloganları atıldı 
‣ Mahsa Amini’nin arkasından bir ülke sokakta
‣ Taksim’de Mahsa Amini protestosuna polis engeli: Fotoğrafları toplandı, kadınlar gözaltına alındı
İran’da korku duvarı aşıldı: Kadınlar pes etmiyor

Öte yandan ölen vatandaşların aileleri, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınıyor, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakılıyor.

Fotoğraf: AFP

Ölüm nedenleri olarak ise “yüksekten düşme, araba kazası veya uyuşturucu, alkol veya gıda zehirlenmesi” gibi gerekçeler öne sürülüyor.

Fotoğraf: AFP

IHRNGO’nun açıklamasına göre; güvenlik güçleri sağlık çalışanları ve doktorlara ölüm belgelerinin hazırlanması işlemlerinde baskı uyguluyor.

Kaynak: Hawar News Agency via AP

İran İnsan Hakları Direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam, sağlık çalışanlarına uygulanan baskıya ilişkin şunları söylüyor:

“İslam Cumhuriyeti’nin suçlarını gizlemek için doktorları sahte ölüm belgeleri vermeye zorlaması, yaralı protestocuları hastanelerde gözaltına alması ve ambulansları güvenlik güçlerini taşımak için kullanması, uluslararası hukuk ve ahlak ilkelerini ihlal etmesinin diğer örnekleridir. WHO ve ICRC dahil olmak üzere uluslararası kuruluşlar, bu ihlallere acil ve uygun tepki göstermeli.”

Ne olmuştu?

Ahlak polisinin gözaltına aldığı 22 yaşındaki Mahsa Amini, iki gün sonra, 16 Eylül’de hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Reuters

Amini başörtüsü kuralına uymaması, saçının görünmesi nedeniyle gözaltına alınmıştı. Genç kadının ölmesiyle ülke çapında kadınlar eylemler başlattı.

Mahsa Amini’nin ölümü bir toplumu ayağa kaldırdı ve uluslararası kamuoyunda yankı buldu.

Amini için ülkede günlerdir protestolar gerçekleştirilirken birçok ülkede de vatandaşlar sokağa çıkarak kadın mücadelesine destek vererek baskı İslam rejimine tepki gösterdi.

Başörtüleri yakıldı, kadınlar sokaklarda toplumsal cinsiyet eşitliği için yürüdü. Kadın hakları savunucuları ve öğrenciler protesto çağrılarında bulundu.

“Diktatöre ölüm”… Bu slogan İran sokaklarında haykırıldı. Amini’nin Sakkız’da gerçekleşen cenazesinde de aynı sloganlar atılmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR