KadınManşet

Mahsa Amini’nin arkasından bir ülke sokakta: Protestolarda beş kişi öldü

0

İran’da sokağa taşan protestolar baskıcı rejime karşı devam ediyor. Protestoları başlatan bir kadının eziyetle ölümü oldu. Ahlak polisinin gözaltına aldığı 22 yaşındaki Mahsa Amini, iki gün sonra, 16 Eylül’de hayatını kaybetti.

Amini başörtüsü kuralına uymaması, saçının görünmesi nedeniyle gözaltına alınmıştı. Genç kadının ölmesiyle ülke çapında kadınlar eylemler başlattı.

Amini başına ağır darbeler almış, bunun sonucunda hayatını kaybetmişti. Ancak kolluk kuvvetleri fiziki teması kabul etmemiş, genç kadının kalp krizi geçirdiği için hayatını kaybettiğini iddia etmişti. İran polisi Amini’nin ölümünü “talihsiz bir olay” olarak nitelendirdi.

Iran International’ın aktardığına göre, ahlak polisince gözaltına alındıktan sonra ölen Mahsa Amini’nin kafatasına aldığı darbeler nedeniyle kırıklar oluşması sonucu hayatını kaybettiği bir hacktivist grubu tarafından gönderilen hastane raporlarıyla ortaya koyuldu.   

Başörtüleri yakıldı, kadınlar sokaklarda toplumsal cinsiyet eşitliği için yürüdü. Kadın hakları savunucuları ve öğrenciler protesto çağrılarında bulundu.

“Diktatöre ölüm”… Bu slogan İran sokaklarında haykırıldı. Amini’nin Sakkız’da hafta sonu gerçekleşen cenazesinde de aynı sloganlar atılmıştı.

Reuters’in aktardığına göre; protestolar sırasında beş kişi öldü.

Bir Kürt hakları grubu, ülke çapında düzenlenen toplumsal protestoların üçüncü gününde, İran’ın Kürt bölgesinde dün güvenlik güçlerinin protestoda ateş açması sonucu beş kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü Twitter’dan yaptığı açıklamada, Amini’nin yaşadığı Kürt şehri Saqez’de güvenlik güçlerinin protestoculara ateş açması sonucu iki kişinin öldüğünü söyledi.

Güvenlik güçlerinin “doğrudan ateşiyle” Divandarreh’de iki kişinin daha öldürüldüğü ve yine Kürt bölgesi Dehgolan’da bir kişinin daha öldürüldüğü bildirildi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.