İnsan HaklarıLGBTİ+Manşet

Yunanistan’da eşcinsel evlilik artık yasal

0
Eşcinsel evlilik
Fotoğraf: Stavrialena Gontzou / Unsplash

Yunanistan‘da dün (15 Şubat’ta) parlamentoda gerçekleşen oylama ile eşcinsel evlilik ve eşcinsel çiftlerin evlat edinmeleri yasallaştırıldı. 76’ya karşı 176 oyla kabul edilen tasarı, Yunanistan’ı bu hakları tanıyan ilk Ortodoks Hristiyan ülkesi yaptı.

Yunanistan başbakanı Kiryakos Mitsotakis karşı çıkmalara rağmen bu adımı destekleyerek, ülkesinin Avrupa Birliği‘nin eşcinsel evliliklere onay veren 16’ncı üyesi olmasından duyduğu gururu dile getirdi.

Yunan Ortodoks Kilisesi’nin lideri Başpiskopos Ieronymos, bu yeni yasa ile “ülkenin sosyal bütünlüğünün bozulacağını” savundu.

Resmi nikahta eşitlik imkanı tanıyan tasarının kabul edilmesinden birkaç saat sonra, Yunanistan’ın 28 Batı ülkesinin büyükelçiliği “tarihi bir an” diyerek  yayınladığı ortak açıklamada, “Evlilik eşitliği ve eşcinsel ailelerin tanınmasına ilişkin mevzuatın kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz” mesajını verdi.

Eşcinsel çiftlerin evlilik ve evlat edinme haklarını tanıyan yasa, toplumun farklı kesimlerinden çeşitli tepkiler aldı. Ortodoks Kilisesi, yasanın “Anavatanın sosyal birliğini yozlaştırdığını” savunurken, parlamento önünde toplanan vatandaşlar gökkuşağı bayraklarıyla bu tarihi adımı kutladı. Başbakan Mitsotakis, yasanın “bazı vatandaşların haklarını, diğerlerinden bir şey almadan iyileştirdiğini” vurguladı.

Bolivya’da ilk eşcinsel evlilik onaylandı
Kuzey İrlanda’da kürtaj ve eşcinsel evlilik yasallaştı
Avustralya’da eşcinsel evlilik yasalaştı

Kathimerini‘de yer alan habere göre eşcinsel evlilik ve eşcinsellerin evlat edinmesi konusunda koruyucu tasarı, parlamentodaki çeşitli partiler arasında “çatlaklara” yol açsa da büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Yeni Demokrasi (ND), SYRIZA, PASOK ve Yeni Sol‘dan oluşan gruplar arasında oy kullanımında farklılıklar yaşandı. ND içinde 107 “evet”, 20 “hayır” ve 31 çekimser oy kullanıldı.

Yasa çiftler için sadece eşcinsel evlilik haklarını değil, aynı zamanda evlat edinme haklarını da güvence altına alıyor. Yunanistan, bu yasa ile eşcinsellere evlilik ve evlat edinme haklarını tanıyan dünya genelinde 36 devlet arasına katılmış oldu.

Yeni yasa ayrıca eşcinsel çiftlere tam ebeveynlik ve evlat edinme hakkını tanıyor, ancak çocuk sahibi olmak için taşıyıcı annelik yöntemini kullanmalarını engelliyor. Bu seçenek ülkede halihazırda yalnızca sağlık nedenleriyle çocuk sahibi olamayan kadınlar için mevcut.

Dünyada eşcinsel evliliği destekleyen ülke sayısı artıyor

Eşcinsel evlilikleri yasalarla koruyan ilk ülke, 2000’de tasarıyı kabul eden Hollanda olmuştu.

Ardından Belçika (2003), İspanya ve Kanada (2005), Güney Afrika (2006), Norveç ve İsveç (2009), İzlanda ve Portekiz (2010), Arjantin (2010), Yeni Zelanda (2013), Brezilya ve Urugay (2013), Fransa, İngiltere ve Galler (2013), Lüksemburg ve İskoçya (2014), Amerika Birleşik Devletleri (2015), İrlanda (2015), Kolombiya (2016), Almanya, Malta ve Avusturya (2017), Finlandiya (2017), ve daha sonrasında Kosta Rika (2020), İsviçre, Slovenya, Küba, Meksika, Şili (2022), Andora (2023) da eşcinsel evliliği yasalarla destekleyen ülkeler arasına girmişti.

Estonya, 20 Haziran 2023’te parlamentonun evlilik eşitliği lehine oy kullanmasıyla, Sovyetler Birliği‘nden ayrılan ilk ülke olarak eşcinsel evlilikleri yasallaştırdı ve bu yasa 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girdi​​.

Rusya ise, LGBTİ+ topluluğuna yönelik tutumuyla uluslararası eleştirilerin odağında yer alıyor. 2013 yılında Rusya, “geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin” “propagandasının” yasaklanmasını içeren bir yasa çıkarmıştı. Bu yasa, özellikle gençler arasında LGBTİ+ konularının tanıtımını suç haline getiriyor ve LGBTİ+ hakları aktivistlerinin sesini kısmayı amaçlıyor.

Rusya Başkanı Vladimir Putin 2022’de bu yasanın kapsamını genişleterek yasağın yetişkinlere yönelik “geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin propagandasını” da kapsayacak şekilde genişletti ve LGBTİ+ ilişkilerinin “normal” olarak gösterilmesini yasakladı.

You may also like

Comments

Comments are closed.