DünyaLGBTİ+Manşet

Rusya hükümeti ve yargısının homofobisi davaya yansıdı

0
Inna Mosina mahkemede.

Rusya Yüksek Mahkemesi‘nin, “uluslararası LGBTİ+ hareketi”ni aşırılıkçı bir örgüt olarak tanımlanmasının ardından söz konusu yargılamanın ilk örneğine imza atıldı.

Saratov, Leninsky Bölge Mahkemesi, 33 yaşındaki Fotoğrafçı Inna Mosina‘ya karşı gökkuşağı bayrağı için “aşırılıkçı bir örgütün sembollerinin gösterilmesi” yönündeki idari davayı değerlendirdi. Hakim Natalya Afanasyeva, Inna Mosina‘ya bin 500 ruble (502 TL) para cezası verdi.

Rusya’da bağımsız haber sitesi Mediazona‘nın aktardığına göre; Mosina’nın davası, “LGBT hareketinin” aşırılıkçı bir örgüt olarak tanınmasının ardından Rusya’da bir ilk oldu.

Duruşmanın 30 Ocak’ta görülmesi gerekiyordu ancak ertelenmişti. Karar 5 Şubat’ta verildi. Sanatçının hangi fotoğrafları nedeniyle “aşırılıkçı bir örgütün sembollerini gösterdiği” gerekçesiyle aleyhine suç duyurusunda bulunulduğunu ise mahkeme açıklamadı.

Rusya Yüksek Mahkemesi LGBTİ+ hareketini ‘aşırılıkçı örgüt’ kabul etti 

Ne olmuştu?

Rusya Yüksek Mahkemesi, Aralık 2023’te “uluslararası LGBTİ+ hareketi”ni aşırılıkçı bir örgüt olarak kabul etmiş ve ülke genelindeki faaliyetlerini yasaklamıştı.

Mahkeme Rusya Adalet Bakanlığı’nın başvurusu üzerine toplanmıştı. Kamuya kapalı yapılan toplantı sonunda yapılan açıklamada “davalı tarafından kimsenin toplantıda bulunmadığı” belirtilmişti.

Mahkemenin tanımladığı şekilde dünyada resmi bir “uluslararası LGBTİ+ örgütü” bulunmuyor. Bu da kararın nasıl uygulanacağı ve kimleri kapsayacağı konusunda büyük belirsizlik yaratıyor.

Rusya’da son yıllarda LGBTİ+’lara yönelik ciddi baskılar söz konusu. Rus anayasasında üç yıl önce değişiklik yapılarak evliliğin yalnızca “kadın ve erkek arasında” gerçekleşebileceği açık bir şekilde belirtilmişti.

Kararın açıklanması öncesi, geçen yıl eşcinsel olduğunu açıklayan St Petersburg yerel meclis vekili Sergei Troshin, olası kararın “uzun hapis cezaları” anlamına gelebileceğini söylemiş, “Bence bu, devletin LGBTİ+ aktivisti olarak gördüğü herhangi birinin ‘aşırıcı bir oluşuma dahil olma’ suçundan uzun hapis cezaları alabileceği anlamına gelecektir. Bu oluşumun içinde organizatör olarak yer alanlar çok daha uzun cezalarla karşılaşacaktır” demişti.

Rusya’daki LGBTİ+ toplumunda panik olduğunu da belirten Troshin insanlar acilen göç etmeye çalıştığını, kendilerinin bunula ilgili ‘tahliye etmek’ terimini kullandıklarını belirtmişti:

“Kendi ülkemizden ayrılmak zorunda kalıyoruz. Bu korkunç.”

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.