Dünyaİklim KriziManşet

IPCC’nin 60. oturumu İstanbul’da başladı

0
Fotoğraf: IISD

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPPC) 60. oturumu, Türkiye‘nin ev sahipliğinde İstanbul‘daki Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda dün başladı.

Delegeler dün (16 Ocak) yedinci değerlendirme döngüsünün çalışmalarını başlattı. Dünkü birleşimde 59’uncu oturumun taslak raporunun onaylanması, IPCC Güven Fonu Programı ve Bütçesi ve diğer IPCC faaliyetleri ile ilgili konular konuşuldu. Toplantıda üç hedefin altı çizildi: Kapsayıcılık, politika ile değerlendirmelerin artırılması ve disiplinlerarası yaklaşımların belirlenmesi. Bu üç hedefin yedinci değerlendirme raporunu öncekilerden farklı bir noktada konumlandırması bekleniyor. Çalışma programına ilişkin tartışmaların bu toplantıya hakim olması bekleniyor.

Açılışta konuşmacılar bu yeni değerlendirme döngüsü için hedefleri vurguladı. IPCC Başkanı Jim Skea delegeleri “gelecekteki IPCC çalışmalarını şekillendirmede cesur ve stratejik” olmaya teşvik etti.

IPCC nedir
IPCC’nin Altıncı Değerlendirme Raporu açıklandı
IPCC Sentez Raporu’nun kısa bilimsel bireşimi
IPCC

IPCC Başkanı Jim Skea

Birleşmiş Milletler Çevre Programı İcra Direktörü Inger Andersen, politikaların uygunluğunun sürdürülmesi ve “bizi daha iyi bir dünyaya götürecek açık işaret levhalarının” belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Sekreteri Simon Stiell, IPCC’nin kapsamlı girdilerinin, 2028’de tamamlanması planlanan ikinci küresel envanterin bilgilendirilmesi için çok değerli olacağını söyledi. Stiell IPCC ile UNFCCC zaman çizelgelerinin uyumlu hale getirilmesinin iklim değişikliği konusundaki eylemleri hızlandırabileceği yönündeki görüşünü dile getirdi.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Celeste Saulo, IPCC’nin bölgesel ve cinsiyet dengesini iyileştirme taahhüdünü memnuniyetle karşılayarak Panel’in Büro üyelerinin yüzde 40’ından fazlasının kadın olduğuna dikkat çekti.

Tüm dünyanın merakla beklediği IPCC raporu açıklandı
IPCC iklim değişikliği raporu Türkiye için ne söylüyor?
IPCC Raporu: Acil eylem için zaman daralıyor

Fotoğraf: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Türkiye’nin IPCC’nin yedinci değerlendirme döngüsünde daha fazla kadın ve genç yazar görmek istediğini dile getirdi.

IPCC

Varank IPCC’nin politika ve karar alma süreçlerine sağladığı bilimsel katkılarıyla iklim değişikliği ile mücadelede kritik bir rol oynadığını belirtti. Türkiye’nin ev sahipliğiyle düzenlenen IPCC’nin 60. oturumunun bu görevi daha da ileriye taşımak adına önemli bir fırsat sağlayacağını ifade etti. Varank ayrıca 2026’ta gerçekleştirilecek 31. Taraflar Konferansı‘nın (COP31) Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılması talebini de yeniden dile getirdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.