İklim KriziManşet

IPCC’nin 60. oturumu devam ediyor

0
Fotoğraf: IISD

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) 60. oturumu Türkiye‘nin ev sahipliğinde devam ediyor. Yedinci değerlendirme döngüsünün çalışmalarına başlayan delegeler, dün (18 Ocak) yoğun bir şekilde çalışmaya devam ederek büyük ölçüde yedinci değerlendirme döngüsü için Çalışma Programı‘nın planlanmasına odaklandı.

Delegeler, çalışmalarının yapısı, odaklanmak isteyebilecekleri konular ve potansiyel çıktılar için zaman çizelgeleri üzerinde oluşturulacak bir dizi seçeneğin avantaj ve dezavantajlarını değerlendirdi. Oturumun bitmesine sadece bir gün kala Panel akşam geç saatlere kadar çalıştı.

IPCC’nin 60. oturumunda dün şu konulara odaklanıldı:

  • Çalışma Grupları I, II ve III ile Envanterler Görev Gücü’nün ilerleme raporları;
  • Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi‘nden (UNFCCC) bir rapor;
  • Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu’nun (IPBES) bir raporu.
IPCC nedir
IPCC’nin Altıncı Değerlendirme Raporu açıklandı
IPCC Sentez Raporu’nun kısa bilimsel bireşimi

Tüm dünyanın merakla beklediği IPCC raporu açıklandı
IPCC iklim değişikliği raporu Türkiye için ne söylüyor?
IPCC Raporu: Acil eylem için zaman daralıyor

IPCC’nin 60. oturumu İstanbul’da başladı

IPCC nedir?

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 1988 yılında Birleşmiş Milletler’e bağlı olarak faaliyet gösteren iki uzman kuruluş olan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından, iklim değişikliği konusunda mevcut bilimsel, teknik ve sosyo- ekonomik bilgi ve çalışmaların değerlendirilmesi, bilimsel çıktılar ışığında iklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğine uyum konularında karar vericilere yol göstermek amacıyla kuruldu.

IPCC, Birleşmiş Milletler ve Dünya Meteoroloji Örgütü’ne üye ülkelerden oluşan, Türkiye’nin de içinde olduğu 195 IPCC üyesi ülkeler tarafından belirlenmiş bağımsız süreçlere göre çalışmalarını sürdürüyor. IPCC ayrıca, BMİDÇS Taraflar Konferansı veya Bilimsel ve Teknolojik Danışma Yardımcı Organı tarafından yöneltilecek talepler üzerine belirli konularda özel rapor ya da teknik değerlendirmeler hazırlıyor.

Panelin metodoloji alanındaki çalışmaları, tarafların sera gazı envanterlerinin oluşturulması için rehberler hazırlanmasında önemli rol oynuyor. Raporlar müzakerelerde temel referans kaynakları olarak kullanılmakta olup, ihtiyaca göre belirli dönemlerde çalışma grupları oluşturulabiliyor.

Her beş ila yedi yılda bir, dünyanın iklim sisteminin bugün geldiği duruma ilişkin derlenen Değerlendirme Raporları basın ve karar vericilerle paylaşılıyor.

IPCC’nin Altıncı Değerlendirme Raporu açıklandı: İklim değişikliği insani krizleri şiddetlendiriyor

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.